O investiţie de peste două milioane de euro, realizată în întregime în comuna vasluiană Lipovăţ printr-un proiect cu finanţare externă, este inutilă după ce, în urma unor analize de laborator, specialiştii au stabilit că apa care ar trebui să curgă la robinete conţine gaze naturale.
Întreaga reţea de distribuţie a apei din localităţile vasluiene Lipovăţ şi Corbu, cu o lungime de 15 kilometri, începută în urmă cu cinci ani, nu poate fi folosită de cele 2.500 de persoane deoarece apa nu este potabilă.
Autorităţile locale susţin că au înaintat numeroase memorii la organele abilitate, inclusiv la Preşedinţie şi cancelaria primului-ministru, prin care solicită sprijin în vederea găsirii unor soluţii.
"Stăm cu milioanele de euro îngropate în pământ şi ne uităm cum nu putem folosi nici măcar o singură cişmea. Cel mai curios este că în judeţul Vaslui, şi mai ales în zona noastră, nu există nici un zăcământ declarat de gaze naturale. Trebuie găsită o soluţie pentru că oamenii au mult de suferit", a declarat Valerian Hriscu, primarul comunei Lipovăţ.
Sursa de alimentare pentru reţeaua de distribuţie a apei din cele două localităţi sunt patru puţuri forate la peste 150 metri adâncime. Pe lungimea celor 15 kilometri de reţea, există montate 43 de cişmele stradale, dar şi cu posibilitatea racordării a aproximativ 700 de locuinţe din Lipovăţ şi Corbu.