Comisia Europeană (CE) intenţionează să reducă birocraţia şi să elimine "standardele inutile de marketing" pentru produsele agricole, cum sunt cele referitoare la mărimea, lungimea sau gradul de îndoire a fructelor şi legumelor, dar unele state s-au declarat împotriva propunerii, transmite Reuters.
În cadrul reformei reglementărilor referitoare la legume şi fructe, miniştrii comunitari ai Agriculturii au semnat un acord pentru simplificarea prevederilor, inclusiv a celor legate de subvenţii, dar punerea în practică a unora dintre măsuri s-a dovedit dificilă.
Standarde propuse pentru eliminare.
Comisarul UE pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, a propus eliminarea a 26 din cele 36 de standarde existente, care se aplică unei game largi de produse, precum fasolea, conopida, pepenii galbeni şi verzi şi spanacul.
Celelalte zece standarde se referă 75% din comerţul transfrontalier cu produse agricole din UE.
O mare parte a experţilor naţionali, în special cei din Franţa, Germania, Ungaria, Italia şi Spania, au obiectat, propunerea fiind acceptată doar de opt state.
"Necesitatea unor standarde de marketing s-a redus, întrucât supermarketurile au impus standarde proprii", a declarat un diplomat.
Unele state membre sunt în favoarea standardelor de marketing stabilite de guverne, care interzic, spre exemplu, comercializarea unor mere cu forme necorespunzătoare sau a bananelor strâmbe, a mai spus oficialul.
Fischer Boel este însă hotărâtă să promoveze aceste planuri în continuare.
Alţi oficiali au declarat că Fischer Boel este surprinsă de opoziţia puternică din partea statelor, în special în condiţiile creşterii puternice a preţurilor alimentelor şi a temerilor legate de securitatea alimentară.
Comercializarea castraveţilor strâmbi.
Comisarul UE propune ca fructele şi legumele cu forme necorespunzătoare să fie vândute în magazine ca alimente pentru gătit, ceea ce ar fi mai justificat decât aruncarea lor.
"Numeroase state membre nu agreează ideea. Comisarul vrea însă să facă o propunere oficială în acest sens, în luna iulie", a arătat unul dintre oficiali.
Fischer Boel ar putea obţine sprijin pentru propunere din partea unor membri ai Parlamentului European.
"Comisia Europeană a propus în sfârşit eliminarea unor reguli prosteşti, care se referă la forma şi nu la conţinutul produselor", a declarat preşedintele comitetului pentru Agricultură din PE, Neil Parish.
El a mai spus că nu înţelege de ce francezii, germanii, spaniolii şi italienii se opun comercializării unor produse precum castraveţii strâmbi.