Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au dat 560 de amenzi a căror valoare depăşeşte un milion de lei, pentru vânzarea incorectă a jucăriilor, principala abatere constând în informarea insuficientă a cumpărătorilor privind modul de utilizare şi potenţialele pericole.
Inspectorii ANPC au verificat 644 de operatori economici şi 304.346 jucării, în valoare de aproape două milioane de lei. În urma deficienţelor constatate, inspectorii ANPC au dat 560 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1,063 milioane lei. Totodată, echipele de control au dispus oprirea temporară de la vânzare pentru 49.032 de jucării şi oprirea definitivă pentru 134, considerate a fi periculoase pentru copii.
Etichete incomplete.
Principala abatere constatată de inspectorii ANPC în întreaga ţară se referă la informarea insuficientă a consumatorilor prin intermediul etichetei. Astfel, s-au constatat abateri privind marcarea denumirii şi sediului producătorului la 225 operatori economici, pentru 21.229 produse.
De asemenea, la jucăriile mici sau la cele formate din părţi componente mici s-a verificat dacă informaţiile menţionate anterior sunt aplicate în mod vizibil, lizibil şi durabil pe ambalaj, pe o etichetă sau pe o foaie volantă care însoţeşte produsul.
Inspectorii ANPC au mai constatat lipsa oricărui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitentă a marcajelor CE şi CS (interzisă de HG 396/2003) la 41 agenţi economici, pentru 16.065 jucării.
La 325 de operatori economici s-au găsit în total 27.150 de jucătorii fără indicaţii de asamblare şi utilizare, precum şi fără avertismente privind potenţialele pericole.
Documentaţia tehnică.
De asemenea, inspectorii ANPC au constatat abateri privind documentaţia la şapte operatori economici, pentru 2.428 jucării. Potrivit ANPC, producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul are obligaţia ca, înainte de introducerea pe piaţă a jucăriei, să întocmească şi să deţină documentele ce atestă conformitatea cu cerinţele esenţiale de securitate: documentaţia tehnică cu privire la proiectare, producţie şi funcţionare, adresele spaţiilor de producţie sau de depozitare, rapoarte de încercări, certificatul de examinare CE de tip a modelului, emis de un organism notificat.
Potrivit ANPC, un caz aparte îl reprezintă jucăriile considerate periculoase, respectiv cele care nu respectă cerinţele esenţiale de securitate prevăzute de lege, inspectorii găsind 85 de jucării periculoase la doi operatori economici.
"Astfel, în Brăila se comercializau jucării YO-YO, care puteau pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa copilului, existând pericolul de strangulare, motiv pentru care au fost retrase definitiv de la comercializare. În Târgu Mureş se comercializau seturi de păpuşi care nu erau însoţite de avertismente privind piesele mici din set, uşor de înghiţit, existând pericolul de sufocare (piepteni, găletuşă, coroniţă). În plus, piesele mici, respectiv coroniţa, pălăriuţa şi colierul, erau nefinisate, putând accidenta utilizatorul prin zgâriere sau tăiere. De asemenea, se comercializau seturi de ponei având coama făcută dintr-un material ce se putea desprinde uşor, existând pericolul de sufocare prin înghiţire", precizează ANPC.
Totodată, Oficiile Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, Olt şi Timiş au luat diverse tipuri de jucării magnetice, întrucât a existat suspiciunea că ar putea fi înghiţite, urmând ca rezultatele să fie comunicate după obţinerea buletinelor de verificare de la laborator.
Alte nereguli.
Alte abateri constatate în urma verificărilor în magazinele specializate în vânzarea jucăriilor, dar şi în supermarketuri şi pieţe sunt: neafişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate al societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare, afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.
Comercianţii de jucării din România au fost verificaţi în cursul lunii mai, în cadrul unei acţiuni de control care a vizat depistarea pe piaţă a acelor produse care pot fi periculoase pentru copiii.
ANPC informează că va continua controalele pe piaţa jucăriilor şi reaminteşte consumatorilor regulile valabile la cumpărarea acestor produse, respectiv citirea cu atenţie a etichetei pentru asigurarea asupra faptului că jocul sau jucăria corespund vârstei copilului, consultarea instrucţiunilor de folosire, evitarea jucăriilor cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase şi asigurarea asupra faptului că jucăriile nu au muchii şi vârfuri ascuţite sau părţi detaşabile uşor de înghiţit de copiii mici.