Preţul gazelor naturale va creşte, la 1 iulie, cu mai puţin de 20%, după ce distribuitorii au solicitat o majorare de circa 25%, a declarat, ieri, şeful direcţiei de tarife din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sârbu.
"Cu siguranţă va fi o creştere la 1 iulie, dar mai mică de 20%", a afirmat Sârbu.
El a spus că cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, au cerut majorări ale preţurilor la gaze de circa 25%.
Iniţial, E.ON Gaz şi Distrigaz Sud au cerut o creştere de circa 19%, la 1 aprilie, modificare pe care însă ANRE nu a operat-o, astfel că solicitările celor două companii au urcat la 25%, din cauza avansului preţurilor internaţionale.
"În 2006 preţurile gazelor au crescut în Europa cu 25%, în timp ce la noi a fost o creştere zero. În 2008 preţurile vor creşte cu cel puţin 25% în Europa", a mai spus Sârbu.
Ultima majorare a preţurilor gazelor livrate populaţiei, cu 8,5%, a avut loc pe piaţa românească la 2 februarie.
E.ON Gaz susţine că va înregistra pierderi de 200 de milioane de lei la sfârşitul anului, dacă ANRE nu va creşte, la 1 iulie, preţul gazelor. Dacă autorităţile nu vor majora preţurile, E.ON va ataca în instanţă ANRE, potrivit companiei.
Distribuitorii acuză pierderi mari.
E.ON Gaz va înregistra pierderi de 200 de milioane de lei la sfârşitul anului, dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu va creşte, la 1 iulie, preţul gazelor livrate populaţiei, a declarat, ieri, directorul general al distribuitorului de gaze, Frank Hajdinjak.
"Până acum avem pierderi de 40 milioane lei, din cauza preţurilor mici", a spus Hajdinjak la Forumul Regional de Energie FOREN.
E.ON Gaz a cerut ANRE să crească, la 1 iulie, cu 24% preţul gazelor livrate populaţiei, cu cinci puncte peste solicitarea iniţială a companiei, şi să aşteaptă ca instituţia să decidă o "majorare consistentă" a tarifelor. Dacă autorităţile nu vor creşte preţurile, E.ON va ataca în instanţă ANRE, potrivit companiei.
Distribuitorul de gaze estimează că în trimestrul al treilea preţul gazelor din România va fi cu 38% peste evaluările ANRE, iar diferenţa va urca la 56% în trimestrul al patrulea.
"Preţurile mici pun în pericol alimentarea cu gaze a tuturor consumatorilor. La fel ca Distrigaz Sud (celălalt mare distribuitor de pe piaţă, n.r.), pierdem bani zilnic pentru că livrăm gaze pe piaţa captivă. Aşteptăm ca ANRE să accepte o majorare consistentă a preţurilor la gaze la 1 iulie", a afirmat Hajdinjak.
E.ON Gaz România, fosta Distrigaz Nord, alimentează cu gaze circa 1,3 milioane de clienţi din 20 de judeţe printr-o reţea de distribuţie de 18.000 kilometri. Compania a fost preluată de grupul german E.ON în 2005.
Profitul obţinut anul trecut de E.ON în România, prin distribuitorii de electricitate şi gaze E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Gaz Distribuţie, a urcat cu 63%, la 30,9 milioane euro, faţă de nivelul de 18,9 milioane euro din 2006.
Vânzările de electricitate şi gaze naturale ale grupului german au totalizat 1,02 miliarde de euro, faţă de nivelul de un miliard euro din 2006.