Preţul gazelor naturale pe piaţa internă este influenţat de evoluţia cotaţiilor internaţionale, dar, în acelaşi timp, consumatorii trebuie protejaţi, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian (foto).
"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) poate da un răspuns privind creşterea preţurilor la gaze de la 1 iulie. România nu poate face abstracţie de evoluţia preţurilor internaţionale, dar asta trebuie făcut protejând atât consumatorul final, cât şi respectând criteriile de rentabilitate pentru sistem", a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă cu ocazia deschiderii Forumului Regional de Energie-FOREN.
El a răspuns astfel la o întrebare privind preţul după data de 1 iulie, în contextul în care distribuitorii E.ON Gaz şi Distrigaz Sud au solicitat avizul ANRE pentru o majorarea cu până la 19% a preţului la gazele livrate populaţiei.
Pe piaţa internaţională preţurile au urcat de la începutul anului cu circa 100 de dolari la mia de metri cubi. România importă circa o treime din necesar, de aproape 17 miliarde metri cubi anual, de la intermediari, la preţuri de peste 400 dolari/1.000 metri cubi, în timp ce gazele din producţia internă, asigurate de Petrom şi Romgaz, costă puţin peste 200 dolari/1.000 metri cubi.
"Până acum, noi am absorbit 90% din impactul negativ al creşterii preţului la gaze. Guvernul şi-a făcut datoria", a spus Vosganian.
Cea mai recentă majorare a fost operată la 1 februarie, când preţurile au urcat cu 8,5%. Distribuitorii de gaze susţin că dacă ANRE nu aprobă o nouă creştere la 1 iulie vor fi nevoiţi să întrerupă livrările către o serie de consumatori.
Totodată, distribuitorii afirmă că înregistrează pierderi din cauza preţului practicat pe piaţa românească.