Reprezentanţii sindicaliştilor români la Geneva au obţinut sprijinul şi asistenţa tehnică a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) pentru îmbunătăţirea legislaţiei muncii din România privind conflictele de muncă, contractele colective de muncă şi construcţia sindicală şi patronală.
Cu această ocazie, delegaţia lucrătorilor români s-a arătat mulţumită pentru "asistenţa continuă a OIM în România în adaptarea legislaţiei naţionale pentru a crea o justiţie socială corectă, prin construcţia cadrului legislativ adecvat dezvoltării muncii decente pentru toţi", se arată într-un comunicat de vineri al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa".
Potrivit Cartel Alfa, s-au semnalat totodată o serie de nerealizări în cadrul programului pilot al României de muncă decentă, prin neratificarea Convenţiei 150 - angajament al Guvernului în cei doi ani de aplicare a acestui program (2005-2007).
"A fost semnalat, de asemenea, faptul că în construcţia relaţiilor industriale, Guvernul a utilizat un ONG care nu cunoştea nimic despre piaţa muncii şi actorii sociali (patronate şi sindicate), ceea ce a condus la o serie de nerealizări ale programului", precizează sursa citată.
Delegaţia sindicaliştilor a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii sprijin şi susţinere la modificarea legislaţiei legate de conflicte de muncă, contracte colective de muncă şi construcţia sindicală şi patronală, conform acordului semnat în 16 mai, cu ocazia misiunii tehnice a OIM în România, astfel ca aceste legi să corespundă atât noului Cod al muncii, cât şi convenţiilor internaţionale ale Organizaţiei.
De asemenea, sindicaliştii au solicitat ca în cadrul programului muncă decentă - etapa II să se pună accent pe ratificarea unui număr minim necesar de Convenţii OIM pe toţi cei patru piloni ai muncii decente - dreptul la muncă, ocupare, protecţie socială, dialog social -, astfel încât să existe o dezvoltare armonioasă.
Directorul general al Biroului Internaţional al Muncii (BIT), Juan Somavia, a menţionat, în urma întâlnirii cu delegaţia sindicaliştilor români, că instituţia va acorda toată atenţia şi sprijinul în vederea rezolvării celor solicitate, potrivit Cartel Alfa.
În această perioadă are loc, la Geneva, a 97-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Muncii, în care sunt abordate probleme privind reglementarea şi funcţionarea relaţiilor de muncă din întreaga lume.