Termenul de depunere a cererii pentru prima de exploataţie la bovine a fost prelungit cu o lună, până la 15 iulie, iar în cazul plăţilor pentru ovine şi caprine data limită a fost extinsă până la 30 iunie.
Totodată, data de referinţă care va fi luată în considerare la acordarea primei de exploataţie la bovine a fost modificată, plăţile urmând să fie acordate pentru animalele deţinute la 31 ianuarie 2008 şi nu la 31 ianuarie 2007, cum era stabilit iniţial, potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Modificarea datei de referinţă înseamnă că proprietarii animalelor trebuie să revină la sediile APIA pentru a depune alte cereri.
"Fermierii vor fi rechemaţi pentru a depune din nou cererea la care să adauge eventual alte animale pe care le-au cumpărat între timp", au afirmat reprezentanţii APIA.
2008, anul de referinţă.
Iniţial, prima pe exploataţie era acordată pentru animalele deţinute la 31 ianuarie 2007, iar fermierii care între timp şi-au mai cumpărat bovine nu beneficiau de subvenţii pentru acestea din urmă în 2008. Vacile achiziţionate după 31 ianuarie 2007 erau eligibile pentru subvenţii doar dacă făceau parte dintr-o exploataţie nou-înfiinţată.
După modificarea legislaţiei, prima pe exploataţii este acordată pentru bovinele deţinute de fermier la data de 31 ianuarie 2008.
Subvenţiile.
Campania de depunere a cererilor pentru zootehnie a început la 1 mai, iar valoarea plăţilor este de 490 de lei pe cap de bovină şi 45 de lei în cazul caprinelor şi ovinelor.
APIA a anunţat anterior că numărul cererilor primite în acest an, până la data de 6 iunie, este mult mai redus decât anul trecut.
Subvenţia pentru bovine este acordată crescătorilor care deţin cel puţin trei vaci, cu o vârstă de minim şase luni, iar în cazul ovinelor şi caprinelor sprijinul este acordat pentru animalele femele care au minim un an la data de 31 martie 2008.
Sprijinul face parte din schema naţională de plăţi pentru zootehnie, notificată la Bruxelles împreună cu alte forme de ajutor care pot fi aplicate pe o perioadă de trei ani de la aderare (până la sfârşitul lui 2009).
Comisia a aprobat schema şi suma totală alocată de la buget, iar România are dreptul la o majorare a acestei sume cu 3-5%, în fiecare an, până în 2010.