Implementarea regimului de ţintire a inflaţiei rămâne o provocare, în contextul menţinerii avansului economic puternic, iar BNR trebuie să se axeze pe încadrarea creşterii preţurilor în intervalul vizat, a declarat reprezentantul FMI în regiune, Juan Jose Fernandez-Ansola.
"În condiţiile unui scenariu de continuare a boom-ului în 2008, presiunile inflaţioniste vor continua să fie semnificative, iar implementarea regimului de ţintire a inflaţiei va rămâne o provocare dificilă. Cu toate acestea, BNR trebuie să se concentreze pe readucerea inflaţiei în interiorul intervalului ţintă. Având în vedere cele de mai sus, este importantă reducerea cererii în perioada următoare. Nu mai este nevoie să spun că, pe termen mediu, creşterea output-ului potenţial este esenţială", a afirmat reprezentantul Fondului Monetar Internaţional.
Potrivit acestuia, scenariul conform căruia boom-ul economic va continua în 2008 atrage după sine şi presiuni inflaţioniste, inclusiv prin creşteri salariale deosebit de semnificative.
În acelaşi timp, oficialul FMI atrage atenţia că preţurile la energie nu dau semne de scădere, ceea ce nu ajută perspectiva asupra inflaţiei.
"Din nou, prefer să aştept comunicarea datelor oficiale, dar noi estimăm o încetinire moderată a inflaţiei, comparativ cu nivelul la care se află în acest moment. O recoltă agricolă neaşteptat de bună ar putea coborî rata inflaţiei prin efectele sale asupra preţurilor la produsele alimentare. Ca fenomen singular, poate să nu afecteze semnificativ inflaţia pe componente, dar ar putea face ca misiunea BNR să fie mai uşoară în măsura în care ar diminua expectaţiile inflaţioniste", a spus Fernandez-Ansola.
Creştere puternică.
Întrebat despre modul în care Fondul priveşte evoluţia economică a României din primul trimestru, reprezentantul instituţiei a arătat că datele reflectă o creştere puternică, şi, ca atare, echipa FMI va revizui avansul prognozat pentru 2008 în sens ascendent, comparativ cu prognozele realizate de misiune în timpul vizitei din luna aprilie.
După consultările din luna aprilie cu autorităţile române, FMI a anticipat o creştere economică de 5,5% în 2008, urmată de un avans de 4,7% anul viitor, faţă de 6% în 2007.
"Aceasta ar fi în concordanţă cu un posibil scenariu de continuare a boom-ului în 2008, dar, cu toate acestea, ne aşteptăm la o încetinire a creşterii economice în anul 2009", a afirmat Fernandez-Ansola.
În ceea ce priveşte evoluţia componentelor PIB din primele trei luni, oficialul Fondului este de părere că pare a fi vorba de o consolidare semnificativă atât a cheltuielilor de capital agregate, cât şi a consumului.
"Vedem o consolidare economică generală. În acest context, cred ca în 2008 se va înregistra o creştere economică puternică, poate mai puternică decât în 2007", a spus Fernandez-Ansola.
Acesta a adăugat că zona construcţiilor reprezintă un sector puternic, care nu dă semne de încetinire, acesta fiind motivul revizuirii în sens crescător a proiecţiei de creştere PIB pentru 2008.
Întrebat despre impactul alegerilor programate pentru 2008 asupra economiei României, oficialul FMI a arătat că, până în prezent, economia s-a mişcat într-un ritm alert fără să ţină seama de calendarul politic, acest lucru urmând să nu se schimbe în acest an.
"Cu toate acestea, dezechilibrele s-au acumulat, iar progresul în planul reformelor structurale a fost modest. Mergând mai departe, este esenţial ca noua administraţie să acorde atenţie acestor două aspecte pentru a susţine continuarea creşterii economice", a mai spus Fernandez-Ansola.