Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va prelungi, începând de astăzi, programul de tranzacţionare cu două ore, până la ora 16:30, noul orar urmând să fie valabil atât pentru piaţa spot, cât şi pentru derivate.
Bursa românească se aliniază, astfel, la orarul majorităţii pieţelor internaţionale.
Reprezentanţii BVB estimează că extinderea programului de tranzacţionare va creşte eficienţa, competitivitatea şi accesibilitatea pieţei bursiere şi va stimula lichiditatea şi atragerea de noi investitori.
Iniţial, bursa a anunţat că modificarea orarului va intra în vigoare la 2 iunie.
Acţiunile europene au încheiat tranzacţiile în scădere cu 2%.
Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere cu 2%, la cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni, în urma informaţiilor privind creşterea şomajului în SUA, care au dus şi la deprecierea dolarului şi creşterea cotaţiei petrolului, transmite Reuters.
Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de bănci, titlurile UBS scăzând cu 6,4%, iar Royal Bank of Scotland cu 5,2%.
Indicele FTSEurofirst 300, care include acţiunile celor mai importante companii din Europa, a scăzut cu 2%, la 1.283,99 puncte, cel mai redus nivel atins după 15 aprilie.
Evoluţia negativă înregistrată de indice în această săptămână a fost de 3,7%, în timp ce declinul de la începutul anului a ajuns la 15%, pe fondul temerilor legate de impactul crizei din sectorul de creditare asupra băncilor şi economiilor.
"Sectoarele construcţiilor, imobiliar şi financiar din Statele Unite se află în recesiune. Problemele nu s-au extins în alte sectoare întrucât exporturile sunt ridicate, iar cheltuielile de consum au rezistat", a declarat Jean-Francois Virolle, analist la compania Global Equities.
Rata şomajului din SUA a urcat în luna mai la 5,5%, peste estimările analiştilor şi nivelul de 5% atins în aprilie.
Printre alte titluri cotate în scădere, în urma declinului dolarului şi creşterii cotaţiei petrolului, s-au numărat cele ale companiilor de transport aerian şi producătorilor auto, astfel încât acţiunile Air France-KLM au coborât cu 6%, BMW cu 4,4% şi Daimler cu 4,7%.
"Acest fapt confirmă că preţul petrolului este influenţat de dolar, afectând în special operatorii aerieni şi producătorii auto", a spus Virolle.
Preţul petrolului a urcat cu mai mult de 6 dolari, la peste 134 dolari pe baril, iar acest fapt nu a dus la creşterea cotaţiilor acţiunilor din sectorul energiei.
Titlurile Total au coborât cu 1%, BP cu 0,4%, iar Repsol cu 0,1%.
Printre companiile care au înregistrat creşteri se află Xstrata, cu 3,7%, BHP Billiton, cu 1,3% şi BG Group, cu un avans de 2,4%.
Indicele FTSE100, care include acţiunile celor mai importante companii britanice listate la Londra, a scăzut cu 1,5%, indicele german DAX a pierdut 2%, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris a coborât cu 2,3%.
Pe piaţa americană, indicele Dow Jones a scăzut cu 2,04%, Standard & Poor's 500 Index cu 1,64%, iar Nasdaq a pierdut 1,51%.