Miniştrii energiei din statele G8, întruniţi ieri, s-au orientat către propriile pieţe în căutarea de răspunsuri pentru gestionarea cotaţiilor record ale barilului de ţiţei, apreciind că eficientizarea consumului este o soluţie mai potrivită decât presiunea asupra OPEC pentru mărirea producţiei.
Cotaţia ţiţeiului a stabilit un nou record istoric vineri, depăşind 139 de dolari pe baril, după cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-o singură şedinţă de tranzacţionare.
Avansul preţurilor barilului slăbeşte creşterea economică globală, intensifică presiunile inflaţioniste şi ameninţă meserii care depind direct de tarifele la combustibili, precum aceea de şofer.
Prinşi între problema socială şi nevoia de investiţii masive în ecologizarea sectorului energetic, miniştri G8 au propus puţine soluţii care să fie discutate de liderii grupului la summit-ul din luna iulie, apreciază Reuters.
Metode pentru reducerea cererii.
"În ceea ce priveşte eficienţa energetică şi diversificarea acestui sector s-au făcut progrese importante, dar recunoaştem cu toţii că mai este mult de lucru", a declarat ministrul resurselor naturale din Canada, Gary Lunn.
Mesajul miniştrilor energiei din G8 a reflectat o acceptare a faptului că economiile consumatoare de combustibili trebuie să găsească metode de a reduce cererea, precum avansul tehnologic, eficientizarea consumului, conservare şi diversificare, şi trebuie să renunţe la hărţuirea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru mărirea producţiei.
Grupul G8 include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Rusia şi Japonia, iar summit-ul din acest an are ca invitaţi China, India şi Korea de Sud, ţări al căror avans economic a pus presiuni importante asupra cererii de ţiţei din ultimii ani.