Inflaţia din România a încetinit în luna mai, potrivit estimărilor analiştilor, care anticipează însă că BNR va majora dobânda de politică monetară la un nivel de două cifre, în luna iunie, în urma datelor privind creşterea economică puternică din primul trimestru, transmite Reuters.
România a înregistrat în primele trei luni un avans economic de 8,2%, cu mult peste ritmul de 6,1% atins în intervalul similar din 2007 şi estimările de 6,4%.
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României au avertizat că este posibilă o supraîncălzire a economiei, în urma consumului ridicat şi a creşterii volumului creditelor, care alimentează deficitul de cont curent.
Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de circa 14% din PIB, provocând îngrijorare că o eventuală reducere a intrărilor de capital va duce la probleme de finanţare.
Potrivit unei medii a estimărilor făcute de 13 bănci intervievate de Reuters, inflaţia a atins în luna mai nivelul de 8,4%, comparativ cu 8,6% în aprilie.
Raportat la luna precedentă, inflaţia din mai este estimată la 0,5%, alimentată în special de preţurile alimentelor şi carburanţilor.
"În urma datelor privind evoluţia PIB în primul trimestru, probabilitatea ca BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară este mult mai mare", a declarat Ionuţ Dumitru, analist şef la Raiffeisen Bank.
El a spus că datele referitoare la PIB reprezintă o veste proastă pentru BNR, întrucât ritmul de creştere este cu mult peste potenţialul de dezvoltare a economiei şi contribuie la accentuarea presiunilor inflaţioniste.
Majoritatea analiştilor au revizuit în sens pozitiv previziunile privind creşterea economică din acest an, estimarea medie ajungând la 6,9%, comparativ cu 6,4% în sondajul precedent.
Politica BNR.
BNR va continua politica de scumpire a creditării, iar dobânda de politică monetară va ajunge la un nivel de două cifre, de la 9,75% în prezent, anticipează opt dintre cei 13 analişti intervievaţi.
Şase dintre analişti consideră că BNR va reduce dobânda cheie în octombrie, în condiţiile în care producţia agricolă bună va contribui la încetinirea semnificativă a inflaţiei în ultimul trimestru al anului.
"Încetinirea inflaţiei spre sfârşitul anului va face ca dobânda reală să fie prea restrictivă", a declarat Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro, care anticipează o reducere a ratei cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, în luna octombrie.
Analiştii au menţinut neschimbată ţinta de inflaţie pentru sfârşitul anului, la 6,1%, în conformitate cu estimarea BNR, dar cu mult peste obiectivul de 2,8-4,8% stabilit de bancă pentru 2008.