Comisia Europeană a publicat declaraţia politică anuală privind cotele de pescuit aferente anului 2009, care include schimbări importante în stabilirea acestora, în condiţiile lipsei unor progrese concrete după reforma politicii comune în domeniul pescuitului, introdusă în 2002.
Comisia propune o mai mare flexibilitate în modificarea capturilor totale admisibile (Total Allowable Catches - TAC) de la un an la altul, pentru a permite atât măsuri mai eficiente privind refacerea stocurilor supraexploatate, cât şi beneficii mai mari pentru pescari în momentul în care stocurile s-au refăcut.
Anterior, modificarea cotelor anuale era limitată la 15% în plus sau minus, pentru a asigura o minima stabilitate a industriei de pescuit.
CE urmăreşte şi trecerea la un sistem numit kilowaţi-zi pentru gestionarea efortului de pescuit, sistem care va fi mai uşor de controlat şi mai flexibil în ceea ce priveşte punerea în aplicare faţă de sistemul de control al zilelor pe mare.
Sistemul va permite statelor membre să stabilească un echilibru între capacitatea flotei deţinute şi oportunităţile de pescuit. Plafoanele vor fi fixate pentru grupuri de nave sau segmente de flotă şi vor fi administrate la nivel naţional, de către statele membre.
Reducerea activităţilor de pescuit va fi proporţională cu obiectivele stabilite la nivel european pentru reducerea mortalităţii, pe fiecare segment.
Statele membre şi părţile interesate sunt invitate să îşi prezinte, până la 30 iunie, opiniile privind abordarea stabilită.
Cotele de pescuit sunt stabilite în mod constant la un nivel prea ridicat faţă de cel indicat de avizele ştiinţifice pentru refacerea stocurilor supraexploatate, iar sistemul de zile pe mare pentru limitarea efortului de pescuit este ineficient.
În consecinţă, 88% din stocurile din UE sunt supraexploatate, faţă de media de 25% la nivel mondial şi, în pofida eforturilor importante, nu s-a înregistrat o ameliorare globală a situaţiei stocurilor începând cu anul 2003, se arată în comunicatul CE.