Preşedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, ieri, la Arad, că cea mai mare problemă a întreprinzătorilor din România este lipsa forţei de muncă şi lipsa de calificare a acesteia.
Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, lipsa forţei de muncă şi lipsa de calificare a acesteia ar putea bloca dezvoltarea economică în următorii ani.
Nicolescu, care a participat la Arad la Forumul Naţional al IMM, ce s-a desfăşurat la Palatul Cultural, a spus că autorităţile trebuie să aibă în vedere specializarea şi încadrarea în muncă a oamenilor de la sate, fiind singura cale de revigorare economică.
"În acest moment, mediul de afaceri nu este favorizant în România, iar cea mai mare problemă este legată de asigurarea resurselor umane necesare. Peste 80 la sută din firmele din România nu reuşesc să-şi asigure resursa umană necesară nici cantitativ, nici calitativ. Această problemă riscă să blocheze evoluţia economică", a spus Nicolescu.
Preşedintele CNIPMMR spune că în mediul rural există disponibilă o forţă de muncă formată din peste 500.000 de tineri, care ar trebui calificaţi în meserii pentru care există cerere de angajaţi. El a spus că o soluţie provizorie ar putea consta în "importul" de muncitori, dar din ţări apropiate, precum Moldova şi Ucraina.
În cadrul forumului de la Arad, Nicolescu a mai spus că a doua mare problemă ridicată de mediul economic este evoluţia preţului la carburanţi. "Creşterea preţurilor la combustibil are impact negativ asupra costurilor de producţie şi, implicit, asupra dezvoltării economice".
Conform sursei citate, mediul de afaceri românesc mai este afectat de faptul că fondurile structurale sunt operaţionate greu:
"Încă nu au intrat bani în economia românească. Suntem în situaţia în care ţara noastră finanţează economia Uniunii Europene, virând două miliarde de euro, în timp ce în România au venit doar câteva milioane".
Potrivit lui Nicolescu, "birocraţia tradiţională, de care se plâng 70 la sută din întreprinzători şi evoluţiile economice internaţionale tind să diminueze investiţiile în România". El a spus că, în 2007, peste 100.000 de IMM-uri au falimentat în România, ceea ce "ar trebui să dea de gândit Guvernului".