Înfiinţarea companiei energetice integrate va ajuta România să facă faţă concurenţei de pe piaţa comunitară şi va spori interesul investitorilor, în cazul privatizării acesteia, a declarat Ferran Tarradella, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs.
"În principiu, nu mă aştept să existe vreo problemă. Este un lucru normal ca atunci când este creată o piaţă europeană să aibă loc anumite fuziuni pentru a obţine un volum care să-ţi permită să concurezi pe piaţă. Este acelaşi lucru pe care l-am văzut în Spania, unde mai multe companii mici au fuzionat în grupuri mari. La fel este şi în Scoţia, Germania sau Franţa", a afirmat Tarradella la Bruxelles, într-o întâlnire cu presa.
El a arătat că fuziunile din domeniul energetic sunt privite de Comisia Europeană ca un semn că firmele au realizat că activează pe o piaţă europeană comună.
Potrivit acestuia, gruparea unei companii hidroelectrice cu una de producţie a energiei ar putea determina o valoare adăugată suplimentară în cazul privatizării.
"Din punct de vedere economic, fuziunea are sens, acesta este punctul meu personal de vedere, pentru că o va face mai atractivă pentru investitori", a spus Tarradella.
Atâta timp cât compania respectă reglementările europene privind competiţia şi legislaţia naţională, Comisia nu are de făcut nici un comentariu, a adăugat purtătorul de cuvânt al comisarului Piebalgs.
"Mai întâi compania trebuie creată, din câte ştiu deocamdată există un plan. După ce va fi creată, este treaba autorităţilor din România să vadă dacă există probleme în ceea ce priveşte concurenţa, iar dacă activitatea companiei depăşeşte graniţele ţării, va intra şi sub incidenţa autorităţilor europene din domeniul concurenţei", a afirmat Tarradella.
Întrebat despre stadiul negocierilor dintre Comisie şi statele membre privind separarea activităţii de producere a energiei de cea de transport, reprezentantul CE a arătat că o decizie ar putea fi adoptată la Consiliul de miniştri din 6 iunie.
"O versiune îmbunătăţită a propunerii prezentate de unele state membre în ianuarie este în prezent în discuţie şi sperăm că vom reuşi să ajungem la un acord politic în Consiliul de Miniştri din 6 iunie, pentru acest punct al directivei", a spus Tarradella.