sâmbătă, 10 mai 2008 - Anul XIII, nr. 108 (3789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Deficitul comercial a crescut, în primul trimestru, cu 10,3%

Deficitul comercial a crescut, în primul trimestru, faţă de perioada similară din 2007, cu 10,3%, la 4,84 miliarde de euro, dinamica exporturilor fiind mai accelerată decât cea a importurilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Calculată la valoarea în lei, creşterea a fost de 19,9%, la 17,84 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al INS.

La valoarea exprimată în valută, exporturile au urcat cu 13,5%, iar importurile cu 12,3%, în timp ce dinamica pentru lei a fost de 23,4% pentru exporturi şi de 22,1% pentru importuri.

Exporturile realizate în primul trimestru au fost de 29,32 miliarde de lei (7,96 miliarde de euro), iar valoarea importurilor a ajuns la 47,17 miliarde de lei (12,81 miliarde de euro).

Avansul din primele trei luni ale acestui an a fost mult mai redus comparativ cu creşterea din primul trimestru din 2007. Astfel, în intervalul ianuarie-martie 2007, deficitul comercial a urcat cu 72%, potrivit datelor INS publicate în luna martie a anului trecut.

Pentru valoarea în lei, creşterea a fost de 63,83%.

 

Au crescut exporturile.

De asemenea, ecartul dintre ritmul de creştere a exporturilor şi cel al importurilor aferente primelor trei luni ale anului trecut a fost mult mai accentuat. Astfel, exporturile s-au majorat cu 14,2%, creşterea fiind de 8,4% pentru valoarea exprimată în lei, în timp ce importurile au urcat cu 30,1%, creştere de 23,6% pentru valoarea exprimată în lei.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în primul trimestru al acestui an s-a situat la 20,69 miliarde de lei (56,1 miliarde de euro) la expedieri şi la 33,03 miliarde de lei lei (8,95 miliarde de euro) la introduceri, reprezentând circa 71% din total exporturi şi aproximativ 70% din total importuri.

Diferenţa între dinamica determinată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea determinată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale cu 8,8% în ianuarie, cu 8% în februarie şi cu 10,5% în martie, faţă de lunile corespunzătoare din anul 2007.

În primele trei luni, ponderea principală în structura pe grupe de produse a exporturilor şi importurilor o deţin maşinile şi echipamentele de transport (33,9% la export şi, respectiv, 37,9% la import) şi alte produse manufacturate (41,7% la export şi, respectiv, 30,1% la import).

În luna martie, deficitul comercial a crescut cu 30,7%, la 7,11 miliarde de lei (1,92 miliarde de euro) şi, după trei luni consecutive, dinamica exporturilor nu a mai depăşit-o pe cea a importurilor.

Astfel, exporturile au crescut cu 12,4% la valori exprimate în lei (2,5% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 19,4% la valori exprimate în lei (8,9% la valori exprimate în euro).

Valoarea exporturilor s-a plasat în martie la 9,97 miliarde de lei (2,69 miliarde de euro), iar cea a importurilor la 17,09 miliarde de lei (4,62 miliarde de euro).

Faţă de luna februarie, exporturile au scăzut cu 3,4% la valori exprimate în lei (3,8% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 7,4% la valori exprimate în lei (7,0% la valori exprimate în euro).

 

Deficit estimat.

Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează un deficit comercial de 24 miliarde de euro, comparativ cu 21,59 miliarde de euro în 2007.

Deficitul comercial ia în calcul exporturi FOB şi importuri CIF.

Preţul FOB (Free On Board) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care marfa trebuie să le suporte pentru a fi încărcată la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance and Freight) este preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deficitul comercial a crescut, în primul trimestru, cu 10,3%.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deficitul comercial a crescut, în primul trimestru, cu 10,3%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei