Trendul ascendent al preţurilor la produse agricole de bază şi alimente impune soluţii pentru limitarea efectelor negative asupra consumatorului, consideră premierul Tăriceanu, care a vorbit, ieri, agricultorilor, despre asocieri între ferme pe baza unui sistem diferit de colectivizarea anilor '80.
Şeful Guvernului a vorbit reprezentanţilor Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la începutul întâlnirii de la Palatul Victoria, despre "evoluţia extraordinară" a preţurilor la produsele agricole de bază şi la alimente.
"Într-un fel pe dumneavoastră acest lucru trebuie să vă bucure, şi eu m-aş bucura dacă agricultura ar încasa mai mulţi bani, dar sigur că trebuie să vedem ce facem pe partea cealaltă, pentru că preţurile la produsele alimentare se reflectă negativ în buzunarul consumatorului", a spus Tăriceanu.
Produsele alimentare erau în martie, pe medie, cu 10,82% mai scumpe comparativ cu luna similară a anului trecut, preţurile pe acest segment avansând mai repede decât în cazul mărfurilor nealimentare şi al serviciilor.
"Cred că evoluţia agriculturii este una care să ne pună serios în faţa unei reflexii pe termen lung: merită să investim în agricultură sau nu? Cea mai bună dovadă este această evoluţie (…) care reprezintă un domeniu în care, dacă se va investi acum, se va câştiga în viitor", a afirmat Tăriceanu.