Apelurile către şi din reţeaua Romtelecom vor fi formate, începând de astăzi, 3 mai, din 10 cifre şi vor cuprinde prefixul naţional (0), prefixul de judeţ şi numărul local, pentru toate convorbirile locale şi naţionale.
Spre exemplu, un client Romtelecom din Ploieşti care vrea sa sune un altul din acelaşi oraş va forma 0 244 44.56.xx, iar un client din Bucureşti care sună un alt bucureştean va forma 0 21 444.56.xx. Un client Romtelecom din Suceava va forma, pentru a apela un alt client Romtelecom din judeţ 0 230 44.56.xx.
În următoarele trei luni, în intervalul 3 mai - 31 iulie, pot fi folosite în paralel atât vechea numerotaţie, cât şi cea nouă. Pentru ambele variante de formare apelurile vor fi rutate automat către destinaţie.
De la 1 august, doar noul format.
Începând cu 1 august va fi valabil numai noul format al numerelor Romtelecom. Pentru o perioada de două luni, până la 1 octombrie, clienţii care vor folosi vechea numerotaţie vor fi informaţi automat că trebuie să formeze numerele în noua formă.
După data de 1 octombrie nu vor mai exista mesaje de informare în cazul nerespectării noii numerotaţii. În următoarea perioadă, toţi clienţii vor fi informaţi prin pliante individuale, transmise odată cu factura.
La finele anului 2007, Romtelecom avea puţin peste trei milioane de linii în administrare.
În prezent, abonaţii Romtelecom sunt apelaţi în reţea prin formarea numărului local de 6 cifre în afara Capitalei, respectiv de 7 cifre în Bucureşti.
Numerele scurte.
Odată cu schimbarea numerotaţiei în cazul Romtelecom se modifică şi formatul actual al numerelor scurte.
Astfel, în Planul Naţional de Numerotaţie (PNN) se face diferenţa între numerele pentru servicii de interes public la nivel naţional (deranjamente posturi telefonice, servicii de informaţii, Ora exactă şi altele) şi numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel judeţean (jandarmerie, taxi, "alo, domnule primar" şi altele) prin adăugarea cifrei 1 înaintea numărului actual (în cazul primei categorii de servicii), respectiv a indicativului de arie geografică (în cazul celei de-a doua categorii).
Spre exemplu, pentru a apela serviciul "Ora exactă" se va forma 1958, faţă de 958 în prezent, iar pentru a apela serviciul "Protecţia consumatorului" din judeţul Constanţa se va tasta 0241980.
Numărul unic 112 pentru apeluri de urgenţă va rămâne neschimbat.