Cheltuielile consumatorilor din Statele Unite au crescut cu 0,4% în luna martie, de două ori peste nivelul anticipat de analişti, în contextul stagnării creşterii economice, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ, citate de Reuters.
Analiştii au anticipat că cheltuielile de consum vor creşte cu 0,2% în luna martie, comparativ cu avansul de 0,1% înregistrat în februarie, în contextul în care criza de pe piaţa locuinţelor a determinat încetinirea activităţii economice şi a afectat consumatorii.
Venitul personal a urcat cu 0,3% în luna martie, sub media aşteptărilor analiştilor privind un avans de 0,4%. În luna februarie, venitul personal a crescut cu 0,5%.
Totuşi, venitul ajustat la rata inflaţiei a stagnat în martie, după ce a urcat cu 0,3% în luna precedentă.
Statele Unite au înregistrat, în primul trimestru, o creştere economică de 0,6%, alimentată de majorarea stocurilor de producţie, potrivit datelor publicate de Departamentul pentru Comerţ.
Ritmul de dezvoltare este similar cu cel înregistrat în ultimul trimestru al anului 2007 şi peste estimările analiştilor, de 0,2%.
Datele sugerează că situaţia economiei SUA este mai bună decât s-a crezut, consideră unii analişti, în timp ce alţii avertizează că problemele se vor amplifica în viitor, ca urmare a acumulării involuntare de stocuri de către companii, pe fondul cererii reduse.
"În raport există semnale foarte îngrijorătoare. Datele referitoare la PIB sunt alimentate de cererea din străinătate şi acumularea involuntară de stocuri", a avertizat Paul Ashworth, analist la firma Capital Economics din Londra.
Economia americană este afectată de problemele din sectorul imobiliar, care au dus la scăderea preţurilor şi a încrederii consumatorilor şi au provocat îngrijorare privind reducerea cheltuielilor americanilor, în lunile următoare, amplificând riscul intrării în recesiune.