Ministerul Economiei şi Finanţelor trebuie să vină cu o propunere de reducere a accizei la motorina din agricultură, iar aceasta ar putea fi prezentată în Guvern săptămâna viitoare, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.
"Din câte ştiu eu, au în finalizare un proiect de hotărâre de Guvern pentru reducerea accizei (la motorina folosită în agricultură - n.r.). Noi sperăm că dacă nu săptămâna viitoare atunci în perioada următoare, poate două săptămâni, să vină cu acest proiect în Guvern. Noi am dat tot sprijinul pentru acest proiect, dar reducerea accizei nu revine Ministerului Agriculturii, ci Finanţelor", a spus Cioloş.
El a arătat că Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte o propunere de reducere a accizei, întrucât a fost aprobată o notă de Guvern în acest sens, iar Finanţele trebuie să găsească soluţia cea mai potrivită pentru modificarea taxei.
Agricultorii sunt nemulţumiţi de costurile cu motorina şi au solicitat ca acestea să fie reduse, prin creşterea subvenţiei sau reducerea accizei.
Sumele acordate fermierilor de Ministerul Agriculturii nu pot fi mărite, întrucât nivelul subvenţiei, de un leu pe litru, este cel notificat la Bruxelles şi nu poate fi modificat.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat la începutul lunii martie că ministerul va propune soluţii avantajoase pentru subvenţionarea motorinei.
"Vom prezenta o notă în şedinţa de Guvern, în care am asumat angajamentul de a propune cea mai favorabilă soluţie potrivit reglementărilor europene. Agricultura românească va avea clauza agriculturii celei mai favorizate în contextul Uniunii Europene şi noi, de la Ministerul Economiei, vom asigura finanţarea ca preţul la motorină să fie avantajos pentru agricultură şi, în acest fel, să uşureze sarcina producătorilor agricoli", a spus Vosganian la acea dată.
El nu a precizat măsurile pe care Executivul le va aproba pentru preţul motorinei, dar ministrul Agriculturii a arătat, tot la începutul lunii martie, că a cerut Ministerului Economiei reducerea accizelor la motorină, iar reprezentanţii instituţiei au promis că vor prezenta "o propunere care poate fi suportată".
Acciza la motorină a fost majorată la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro/tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.