Angajaţii din sistemul sanitar ar putea primi de două ori pe an, în trimestrul II şi în trimestrul IV, câte o primă de stabilitate egală cu salariul de bază minim corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice.
Proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului primei de stabilitate şi a modului de acordare a acesteia este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice până în 10 mai.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, un document prin care angajaţii din sistem să beneficieze de două ori pe an de primă de stabilitate este necesar întrucât, în prezent, personalul din sectorul sanitar este unul dintre cele mai slab remunerate dintre bugetari, deşi activitatea depusă este de importanţă strategică.
În urma aplicării prevederilor actului normativ se va îmbunătăţi situaţia financiară a personalului din sectorul sanitar, concomitent cu creşterea gradului de satisfacţie a acestuia, ceea ce va conduce la o mai mare stabilitate a personalului în acest sector şi la diminuarea exodului de personal specializat în străinătate.
Proiectul prevede că personalul din sistemul sanitar beneficiază în trimestrul II şi trimestrul IV al fiecărui an calendaristic de câte o primă de stabilitate egală cu salariul de bază minim corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale sau, după caz, salariul de bază pentru funcţia, clasa, gradul profesional şi treapta de salarizare din luna în care se face plata primei de stabilitate.
Pentru personalul cu un singur nivel al salariului de bază, prima de stabilitate se va stabili la nivelul acestui salariu de bază.