Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că subvenţiile la motorină pentru agricultori vor mai fi acordate până în 2009 inclusiv, după care există posibilitatea reducerii accizei pentru motorina folosită în agricultură.
"Dăm maximul care se poate da pentru această subvenţie, deoarece este vorba de perpetuarea unei forme de sprijin care a existat înainte de 2007, de aderarea la Uniunea Europeană", a spus Cioloş.
Potrivit ministrului, această subvenţie acordată în România nu există în Uniunea Europeană, dar România are posibilitatea de a o menţine trei ani la acelaşi nivel şi pentru aceeaşi categorie de beneficiari. Dacian Cioloş a spus că Guvernul a hotărât să acorde subvenţia la acelaşi nivel şi la aceeaşi categorie de beneficiari şi în 2008 şi probabil va propune acordarea ei şi pentru 2009.
Ministrul Agriculturii a explicat că, după acest an, rămâne în vigoare reducerea accizei pentru agricultură care se poate aplica în toate statele membre UE.
"Există o directivă la nivel european care prevede posibilitatea reducerii accizei pentru motorina pentru agricultură în anumite condiţii şi aceasta este responsabilitatea Ministerului Finanţelor, care gestionează problematica accizelor şi taxelor", a afirmat Dacian Cioloş.
Agricultorii vor să reia protestele.
Peste o mie de agricultori din peste 15 judeţe ale ţării au participat la un miting în Capitală, organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), cerând, printre altele, reducerea cu 50 la sută a preţul motorinei pentru agricultură. Protestatarii au cerut ca motorina pentru agricultură să fie doi lei litrul, cum este în ţările Uniunii Europene cu agricultură dominantă. În prezent, aceştia plătesc patru lei pe litrul de motorină.
Reprezentanţii LAPAR spun că vor relua acţiunile de stradă dacă premierul Tăriceanu nu se va întâlni cu o delegaţie a agricultorilor sau revendicările fermierilor nu vor fi soluţionate.
LAPAR afirmă că Guvernul "nu a negociat cu responsabilitate soarta agricultorilor şi nici nu manifestă interes pentru a o ameliora, manifestând o totală indiferenţă şi aroganţă" faţă de populaţia din mediul rural şi problemele acesteia.
"Primul ministru refuză sistematic o consultare. Guvernul trebuie să se implice direct în ameliorarea handicapului din piaţă a agricultorului român. Mecanismele pieţei europene nu trebuie să fie străine şi fără preocupare pentru Executiv. Ca reprezentanţi ai agricultorilor români, solicităm premierului o implicare directă şi urgenţă, pentru care vom manifesta o consecvenţă fermă", se spune în comunicatul LAPAR.