Rata şomajului înregistrat la nivel naţional, la sfârşitul lunii februarie, a fost de 4,3 la sută, egală cu cea din luna anterioară şi cu un punct procentual mai mică faţă de luna ianuarie a anului trecut, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Numărul total de şomeri corespunzător lunii februarie a fost de 379.898 de persoane, 125.578 dintre acestea fiind şomeri indemnizaţi şi 254.201 neindemnizaţi.
Potrivit ANOFM, comparativ cu luna ianuarie, numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 2.779 de persoane, iar numărul celor neindemnizaţi cu 1.431 de persoane.
"Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor ramâne în continuare ridicată (66,93 la sută)", potrivit site-ului ANOFM.
Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, în februarie, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin s-a menţinut la acelaşi nivel, de4,5 la sută, în timp ce rata şomajului feminin a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, atingând nivelul de 4,0 la sută.
"Se constată că, începând cu anul 2003, lunile ianuarie şi februarie prezintă valori ale şomajului înregistrat mult diminuate şi aproape egale. La nivel teritorial, numărul de şomeri a crescut în 14 judeţe, cele mai importante creşteri înregistrându-se în Alba (831 persoane), Teleorman(336 persoane), Mureş (244 persoane), Caraş Severin (184 persoane), Buzău (164 persoane) şi Covasna (139 persoane)", potrivit ANOFM.
În celelalte judeţe şi în municipiul Bucureşti s-au înregistrat scăderi ale numărului de şomeri, cele mai importante fiind semnalate în judeţele Iaşi (872 persoane), Bihor (635 persoane), Constanţa (613 persoane), Hunedoara (597 persoane) şi Prahova (591 persoane).
Potrivit ANOFM, scăderile numărului şomerilor înregistraţi s-au datorat în principal micşorării numărului la indemnizaţi prin ieşirile absolvenţilor, în timp ce la şomerii neindemnizaţi, un număr semnificativ au fost încadraţi prin ocupare temporară pe luna martie.
Potrivit ANOFM, deşi şomajul înregistrat are un nivel scăzut, persoanele înscrise în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sunt, în majoritate, persoane care nu beneficiază de drepturi băneşti şi care îşi găsesc greu un loc de muncă.