Preţul gazelor livrate populaţiei ar trebuie să crească cu 12% la 1 aprilie, ca o primă etapă dintr-un avans pentru întregul an de până la 15-20%, din cauza majorării cotaţiilor pe piaţa internaţională şi a scumpirii importurilor, consideră reprezentanţii.E.ON Gaz România.
"Datorită creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale din import, este necesară ajustarea preţului final al gazelor naturale cu circa 12% de la 1 aprilie", se arată într-un comunicat al distribuitorului de gaze controlat de grupul german E.ON.
"Datorită creşterii costurilor noastre de achiziţie a gazelor naturale, ne aşteptăm la o creştere a preţului final la consumator cu până la aproximativ 15-20% pentru restul anului 2008. Prima etapă a acestei creşteri, de aproximativ 12%, este necesară de la 1 aprilie 2008. Compania noastră a informat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) despre această necesitate", se arată în comunicat.
Vosganian: Nu vor creşte spectaculos
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a afirmat ieri că nu vor fi operate "creşteri spectaculoase de preţuri" la gazele naturale, deşi semnalele pieţei internaţionale, unde cotaţiile sunt în creştere, nu pot fi ignorate.
"Ar trebui să nu lansăm mesaje de panică pentru români", a spus Vosganian, la audierile Comsiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Comisia l-a convocat pe ministru pentru a discuta despre creşterea preţurilor la gaze naturale de la 1 februarie şi despre strategia energetică naţională.
Ultima creştere a preţului gazelor, în medie cu 8,5%, a avut loc la 1 februarie şi a fost determinată de evoluţia preţului gazelor naturale din import şi din producţia internă, precum şi de avansul tarifelor pentru înmagazinare şi distribuţie. ANRE a apreciat, la finele lunii ianuarie, că majorările sunt acceptabile şi a estimat că în trimestrul al doilea al acestui an nu vor avea loc noi creşteri de preţuri.
În urmă cu o săptămână, reprezentanţii celuilalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, deţinut de grupul Gaz de France, au afirmat că tariful gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului preţului petrolului şi al gazelor importate.
Reprezentanţii ANRE au spus că o decizie privind majorarea preţurilor va fi