Acţionarii persoane fizice la Fondul Proprietatea pot să solicite, până la 1 aprilie, anularea conversiei titlurilor de despăgubire în baza cărora au devenit investitori la companie, urmând să fie despăgubiţi în numerar, dacă respectă anumite condiţii.
Legislaţia privind funcţionarea Fondului Proprietatea dă posibilitatea acţionarilor acestuia să aleagă, într-o perioadă de şase luni, între menţinerea calităţii de acţionar şi anularea conversiei titlurilor de despăgubire prin care au dobândit calitatea de investitor.
În cazul în care persoanele vizate nu-şi transmit opţiunea în intervalul menţionat, vor rămâne acţionari la Fond.
Opţiunile trebuie să fie depuse la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în fiecare zi lucrătoare, între orele 10.00 şi 14.00.
"Organizarea preluării opţiunilor va avea ca obiective evitarea aglomeraţiei, asigurarea unor condiţii civilizate de preluare şi înregistrare a acestora şi asigurarea ordinii publice pe durata programului de lucru cu publicul", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Persoanele ale căror bunuri au fost confiscate de regimul comunist pot să primească despăgubiri în numerar, în limita a 500.000 de lei, sau pot opta pentru acţiuni la Fondul Proprietatea, pe care le vor putea vinde la Bursă după listarea Fondului.
Guvernul a decis, în februarie, că persoanele ale căror imobile au fost naţionalizate şi sunt îndreptăţite să obţină despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, vor primi banii în două tranşe, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşeşte acest cuantum, vor primi acţiuni la Fondul Proprietatea.
Fondul are peste 2.800 de acţionari persoane private, însă acţionarul majoritar este Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Capitalul Fondului este asigurat printr-un portofoliu de participaţii la diferite companii de stat sau privatizate, precum şi din venituri din privatizări.
Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.
Autorităţile intenţionează să listeze Fondul la bursă, până la finele anului.