Guvernul va decide prin ordonanţă de urgenţă măsurile pentru simplificarea procedurii de aprobare tacită a autorizaţiilor şi avizelor emise de instituţiile publice, după ce proiectul de lege conţinând aceleaşi măsuri, aprobat de Executiv în vara anului trecut, a fost respins de Parlament.
Aprobarea tacită presupune ca o cerere de eliberare de autorizaţii, avize, licenţe sau permise să fie considerată aprobată dacă instituţia publică nu formulează un răspuns în termenul stabilit de lege.
În nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă se arată că modul în care sunt aplicate prevederile OU 27/2003 privind procedura aprobării tacite impune clarificarea urgentă a unor probleme de ordin procedural, referitoare inclusiv la domeniul de aplicare. Din cauza dificultăţilor existente în aplicarea sistemului, cele 30 de autorităţi publice centrale cu rol de reglementare apreciază că procedura aprobării tacite poate fi aplicată numai la 48 de autorizaţii, dintr-un total de 490 avize.
Proiectul ordonanţei prevede ca aprobarea tacită să fie aplicată pentru toate cele 490 de autorizaţii, iar autorităţile să fie obligate să afişeze atât la sediu, cât şi pe pagina proprie de Internet, informaţiile cu privire la emiterea de autorizaţii, inclusiv lista avizelor cărora li se aplică procedura.
Cazurile în care se aplică procedura.
Pe lista autorizaţiilor care pot fi aprobate tacit, anexată la proiectul ordonanţei, sunt incluse, printre altele, avizul pentru comercializarea de mărfuri în regim duty-free, licenţa de exploatare a jocurilor de noroc, autorizaţia de comisionar în vamă, autorizaţia de export, licenţele pentru furnizarea de energie electrică şi gaze naturale, acordul petrolier, autorizaţia de zbor, licenţele de transport, autorizaţia sanitar-veterinară, autorizaţia de acces la informaţii clasificate.
La momentul depunerii cererii, autoritatea va fi obligată să comunice numărul de înregistrare şi informaţii privind termenul legal de soluţionare, dar şi să precizeze dacă autorizaţia solicitată este sau nu supusă aprobării tacite.
În cazul în care autorizaţia nu este emisă în termenul legal, documentul prin care se confirmă că nu a fost eliberat avizul va ţine loc de autorizaţie în orice situaţie, inclusiv în faţa organelor de control.
Ordonanţa va elimina obligativitatea participării procurorului la soluţionarea litigiilor privind emiterea autorizaţiilor aprobate tacit.
În nota de fundamentare a documentului se precizează că această ordonanţă de urgenţă a fost aprobată la 8 august 2007 şi promovată de Guvern ca proiect de lege, însă a fost definitiv respinsă de Camera Deputaţilor - camera decizională- în şedinţa din 17 decembrie 2007, prin neîntrunirea majorităţii calificate pentru adoptarea unei legi organice.
Ministrul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, a declarat, miercuri, că proiectul ordonanţei de urgenţă ar urma să fie discutat în Guvern săptămâna viitoare sau peste două săptămâni.