Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, prima rectificare a bugetului de stat pentru acest an, prin care sunt operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, dar fără o diminuarea a fondului de salarii, a investiţiilor importante sau a creşterilor salariale decise de Guvern, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
El a confirmat cifrele prezentate, luni, privind cheltuielile reduse la ministere.
Cheltuieli reduse.
Astfel, pe lista instituţiilor ale căror cheltuieli au fost reduse figurează, printre altele, Ministerul Apărării (cu o sumă revizuită în scădere cu 800 milioane lei), Ministerul Agriculturii (un minus de 450 milioane lei), Ministerul Sănătăţii (-433,7 milioane lei), Ministerul Mediului (-190,6 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-100 milioane lei), Ministerul Educaţiei (-200 milioane lei).
Reduceri de cheltuieli au fost operate şi la Ministerul Dezvoltării (-60 milioane lei), Ministerul pentru IMM (-50,1 milioane lei), Cancelaria premierului (-38 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (-20,3 milioane lei).
Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a fost suplimentat cu 500 milioane lei, decizie explicată de Vosganian prin faptul că în cheltuielile Fondului sunt incluse şi procesele electorale.
Surse guvernamentale au declarat, luni, că proiectul de rectificare prevede o diminuare a bugetelor la aproape toate ministerele cu o sumă totală de aproximativ 2,6 miliarde lei (echivalentul a 787 milioane euro), cele mai mari reduceri de fonduri urmând să fie operate în domeniile apărării, agriculturii şi sănătăţii.
Prin rectificarea bugetară a fost operată astfel o diminuare a deficitului bugetului general consolidat cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.
Presiuni şi riscuri.
Prima rectificare a bugetului de stat pe 2008 este explicată de Guvern prin presiunile şi riscurile determinate de evoluţiile economice interne şi externe înregistrate de la elaborarea proiectului de buget, în octombrie 2007, şi până în prezent, prin opiniile şi recomandările Comisiei Europene, dar şi ale agenţiilor de rating în sensul adoptării unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare şi de abordare mai prudentă a deficitului bugetar, considerat destul de ridicat în condiţiile unui mediu economic internaţional precar şi al unui ritm de creştere economică mondială încetinit, precum şi prin necesitatea acoperirii din fonduri suplimentare a volumului mare al cheltuielilor efectuate de autorităţile locale din împrumuturi interne şi externe, precum şi din fondul de rulment.
"Lipsa unei rectificări bugetare ar conduce la un deficit bugetar majorat, ca urmare a volumului mare de cheltuieli făcute de autorităţile publice locale din împrumuturi interne şi externe, precum şi din fondul de rulment şi care necesită identificarea fondurilor necesare acoperirii acestora, ca şi la riscul demarării formalităţilor pentru declanşarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană, cu toate consecinţele ce decurg din acestea. Data de 31 martie este termenul limită pentru adoptarea acelor măsuri legislative", au afirmat sursele.
Armonizare central-local.
La finalul şedinţei de ieri a Guvernului, ministrul Economiei şi Finanţelor a mai arătat că va prezenta Executivului, săptămâna viitoare, un proiect de act normativ care să "armonizeze" acţiunile administraţiei centrale cu cele ale autorităţilor locale, fără încălcarea principiului autonomiei locale, pentru evitarea "derapajelor în politica bugetară".
El a amintit totodată că va propune Parlamentului un buget multianual şi includerea în metodologia de calcul a exerciţiului bugetar a plafoanelor de îndatorare a administraţiei publice, companiilor naţionale şi a despăgubirilor.