Ministerul Agriculturii lansează astăzi oficial Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), instrument prin care România poate accesa fonduri UE de circa opt miliarde euro, până în 2013.
Programul a fost aprobat de Comisia Europeană pe 20 februarie, iar o primă tranşă de fonduri UE va fi virată României în luna mai şi se va ridica la circa 250 de milioane euro, reprezentând 3,5% din valoarea totală a sumei alocate până în 2013. O a doua tranşă, reprezentând tot 3,5%, va fi virată până la finele anului.
După modelul SAPARD.
Accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurală va fi similară modelului SAPARD. Cei care vor să beneficieze de bani trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Spre deosebire de SAPARD însă, depunerea proiectelor nu va fi continuă, ci în sesiuni prestabilite.
Primele trei măsuri lansate de Ministerul Agriculturii vor fi modernizarea fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, dezvoltarea satelor.
Pentru modernizarea exploataţiilor, finanţarea publică totală care poate fi accesată se ridică la 991,8 milioane euro (80% fonduri UE, 20% de la bugetul de sta), iar suma maximă cu care poate fi sprijinit un proiect este de 1-2 milioane euro, în funcţie de tipul investiţiei, până în 2010, şi de 800.000-1,6 milioane euro, în intervalul 2010-2013.
Gradul de finanţare a proiectelor este de 50-75% din valoarea totală, până la finele lui 2009, iar în perioada 2010-2013 gradul de acoperire a costurilor scade la 40-65%.
Grilă de criterii pentru eligibilitate.
Pentru a fi eligibile proiectele trebuie să îndeplinească un punctaj minim, stabilit pe baza unei grile de criterii, diferite pentru fiecare măsură.
În cazul modernizării fermelor, pentru a primi punctaj, un proiect de investiţii trebuie să se refere la alinierea la noi standarde europene, să fie într-unul din domenii prioritare stabilite în PNDR, beneficiarii să fie ferme de semi-subzistenţă sau tineri sub 40 de ani. Acestea sunt doar câteva dintre criterii, iar proiectul trebuie să cumuleze minim 15 puncte din 100 pentru a fi selectat.
Cea de-a doua măsură, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere beneficiază de o finanţare de 1,07 miliarde euro (80% fonduri UE, 20% fonduri de la buget).
Procentul cofinanţării nerambursabile este de până la 50% din valoarea proiectului, cu un plafon maxim al sprijinului de două milioane euro pe proiect. Plafonul este totuşi de trei milioane euro pentru investiţiile formelor asociative care deservesc membrii asociaţiei.
Beneficiari precum cei care vor să se adapteze la noi standarde comunitare sau activează în zone unde există materie primă dar nu şi unităţi de procesare vor acumula punctaj pentru ca proiectele să fie selectate.
Cea de-a treia măsură este cea mai amplu finanţată, renovarea şi dezvoltarea satelor beneficiind de fonduri de 1,54 miliarde euro. Finanţarea este de 100% din cheltuielile eligibile în cazul proiectelor de utilitate publică şi 70% în cazul celor generatoare de profit.