Ministerul Transporturilor consideră greva unei părţi a feroviarilor, anunţată pe 5 martie, nejustificată, considerând că ultima oferta de majorare a salariilor cu 13 la sută este una "corectă şi se încadrează în politica salarială la nivel naţional", dar solicită înainte o altă rundă de negocieri.
"Ultima ofertă făcută feroviarilor de Ministerul Transporturilor (MT) şi de Ministerul Economiei şi Finanţelor în 19 februarie prevede o creştere salarială de peste 13 la sută faţă de câştigul mediu din 2007, iar raportat la salariile din octombrie 2007, această creştere înseamnă o majorare de peste 21 de procente. Oferta făcută este una corectă şi se încadrează în politica salarială la nivel naţional pe anul 2008", informează un comunicat al MT.
În opinia reprezentanţilor MT, declanşarea grevei de avertisment în intervalul orar stabilit de sindicatele feroviare (7.00-9.00) ar produce pagube materiale majore şi perturbări în traficul feroviar.
"De aceea, înainte de declanşarea protestului se doreşte o noua rundă de negocieri în care va fi solicitată revizuirea sau reconsiderarea poziţiei sindicatelor. Acest demers are ca scop evitarea producerii unor pagube materiale companiilor feroviare", potrivit sursei citate.
Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial (FNFMC) organizează, în 5 martie, o grevă de avertisment, cerând majorarea salariilor astfel încât salariul minim brut de bază să fie 500 de lei de la 1 ianuarie şi 570 de lei de la 1 mai, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
Sindicaliştii au hotărât continuare conflictului de muncă, stabilind deja greva de avertisment pentru 5 martie, între orele 7.00 şi 9.00, urmând ca ulterior să hotărască şi data grevei generale.
Nemulţumiţi de schimbarea ofertei de majorare a salariilor, în 1 februarie, la ora 7.00, feroviarii au declanşat o acţiune de protest. Astfel, timp de trei ore, trenurile nu au mai plecat din gări, iar casele de bilete au fost închise, protestul acestora ducând la nemulţumiri ale călătorilor care s-au văzut nevoiţi să aştepte mai multe ore până la reluarea traficului feroviar.
Circulaţia trenurilor a fost reluată după trei orei, iar liderii federaţiilor sindicale feroviare anunţat că acţiunea a fost una voluntară.
( 1 mar 2008, 13:32:22