Ţăranii care au 1-2 vaci vor primi finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat pentru investiţii în centre moderne de colectare a laptelui, dacă se asociază, prevedere ce ar putea intra în vigoare până la sfârşitul primului trimestru al anului.
"Este o schemă la care lucrăm, nu este definitivată, pentru ca fermierii cu 1-2 vaci să primească prin forme asociative fonduri nerambursabile pentru creşterea calităţi laptelui, prin achiziţia de tancuri de răcire, aparate de muls şi alte necesităţi de acest fel. Ei trebuie să se unească astfel încât să se justifice investiţia respectivă, să deservească cantitatea de lapte de la 15-20 de vaci", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu.
El a adăugat că la această schemă vor participa şi primăriile, care au misiunea de a găsi spaţii adecvate pentru amplasarea centrelor de colectare a laptelui.
"Va funcţiona pe bază de parteneriat cu administraţia locală, cu primăria, care identifică spaţiile pentru centrele de colectare. Se angajează personal pentru exploataţia acelui centru, personal de recepţie, de analize, de livrare. În ceea ce priveşte fondurile, nu am ales încă o variantă , dar probabil vom merge pe varianta ca 50-60% să rămână partea nerambursabilă, de la bugetul ministerului. Nu am stabilit nici care va fi valoarea totală a fondurilor alocate, dar va exista un plafon", a spus Albu.
Măsura nu trebuie notificată la Bruxelles, pentru că, într-o formă sau alta, Ministerul Agriculturii a mai dat subvenţii pentru creşterea calităţii laptelui, obiectiv notificat Comisiei Europene.
Una dintre nemulţumirile crescătorilor de bovine care au pichetat anul trecut Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a fost lipsa de subvenţii pentru fermierii care au mai puţin de trei animale.
Reprezentanţii MADR au promis că şi crescătorii cu 1-2 vaci vor primi fonduri, însă varianta finală a schemei de finanţare nu este elaborată deocamdată, urmând să fie gata până la sfârşitul trimestrului, potrivit lui Albu.
Investiţiile în calitatea laptelui sunt necesare în condiţiile în care o un număr semnificativ de bovine sunt crescute în gospodării, iar laptele obţinut nu corespunde normelor europene, întrucât proprietarii nu îşi permit investiţii.
Fermierii nu mai au foarte mult timp la dispoziţie pentru adaptarea la standardele UE, întrucât procesatorii din România vor putea să folosească lapte neconform până la data de 30 iunie 2008.