Plafon de îndatorare, pentru administraţiile locale
Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) propune ca în proiectul de buget pentru anul 2009 să fie inclus un plafon de îndatorare pentru administraţiile locale, a declarat ministrul Vosganian.
"Am să vă propun ca la toamnă, când adoptăm bugetul pe 2009, să includem deja nivelele pentru administraţia locală în proiectul de buget, pentru a nu avea pericole în viitor. Deci să aprobăm în Parlament plafonul de îndatorare pentru administraţiile locale", a afirmat Vosganian.
"Orice avion când aterizează îşi încetineşte viteza. La noi când trebuie să aterizăm, în decembrie, avionul măreşte viteza, ceea ce creează dificultatea de a rata aterizarea", a spus Vosganian referindu-se la cheltuielile ridicate realizate de autorităţile locale la sfârşitul anului trecut.
Construcţia de locuinţe sociale a început în 2007
Comisia parlamentară de anchetă privind utilizarea a 2% din veniturile din privatizare pentru construcţia de locuinţe sociale l-a audiat pe ministrul Dezvoltării, Laszlo Borbely, care a precizat că realizarea acestor locuinţe a început abia în ianuarie 2007.
În perioada 2002-2003, sumele obţinute din privatizări au fost repartizate exclusiv pentru stingerea datoriei publice, iar între anii 2003 - 2006, banii au fost distribuiţi, tot printr-o ordonanţă de urgenţă, dar nu pentru construcţia de locuinţe sociale pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate.
Abia anul trecut sumele prevăzute de legea 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, au început să fie folosite pentru adevărata lor destinaţie.
Leul se va deprecia în acest an, pe medie, sub 10%
Leul se va deprecia în acest an în raport cu euro, pe medie, sub 10%, astfel că se va reveni la nivelul cursului din 2005-2006, a estimat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Nu văd leul chiar aşa de tăvălit. Acum doi ani, el era leul greu şi valoarea lui era cam aceeaşi ca acum. Atunci spuneam că e prea tare. Acum îl vedem ca fiind prea slab. El şi-a revenit spre o normalitate, după ce crescuse nefiresc de mult (...) Nici nu va fi o corecţie majoră, dacă luăm în vedere că, în medie, cursul va reveni la nivelul din 2005-2006", a afirmat şeful băncii centrale, la Antena 3.
Cursul mediu de anul trecut a fost de 3,3373 lei/euro, după ce cotaţia medie s-a plasat la 3,6234 lei/euro în 2005 şi, respectiv, 3,5245 lei/euro în 2006.
După ce s-a apreciat până la un maxim de 3,1112 lei/euro, înregistrat la mijlocul lui 2007, moneda naţională a pierdut treptat teren în partea a doua a anului şi cursul din ultima şedinţă a fost de 3,6102 lei/euro. Deprecierea a continuat mai accelerat la începutul acestui an, cotaţiile ajungând până aproape de 3,8 lei/euro, după care a urmat o perioadă de uşoară revenire a monedei naţionale. BNR a anunţat marţi un curs de 3,6388 lei/euro.
Deficit energetic în Europa
Europa s-ar putea confrunta cu deficit în sectorul energetic, dacă nu va construi noi centrale de producere a energiei, care să înlocuiască şi să susţină unităţile de generare de electricitate învechite, a declarat şeful autorităţii germane de reglementare în domeniul energetic, Matthias Kurth.
Proiectele de construcţie de centrale pe bază de cărbune au fost anulate din cauză că operatorii s-au temut de înăsprirea reglementărilor privind emisiile de dioxid de carbon şi a cetăţenilor care nu au dorit termocentrale poluante în apropierea locuinţelor, dar şi din cauza majorării preţurilor la materiale şi a costurilor cu forţa de muncă, a adăugat oficialul german, citat de Reuters.