Liderii politici germani şi-au exprimat îngrijorarea că scandalul de o amploare fără precedent privind evaziunea fiscală, în care sunt implicaţi sute de şefi de companii, riscă să discrediteze modelul economic al Germaniei adoptat după cel de-al doilea Război Mondial, transmite Reuters.
Resentimentele manifestate în ultima perioadă de germani faţă de managerii de top au fost amplificate de o percheziţie efectuată de procuratură la locuinţa directorului general al Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, suspectat de o evaziune fiscală de un milion de euro prin deschiderea unui cont într-o bancă din Liechtenstein.
Demisii şi percheziţii domiciliare.
Zumwinke şi-a prezentat demisia, care urmează să fie aprobată oficial astăzi de consiliul de supraveghere al companiei, şi ar putea să se retragă şi din funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al Deutsche Telekom.
El a condus Deutsche Post în ultimii 18 ani.
Percheziţia la locuinţa sa ar putea fi urmată de acţiuni similare ale poliţiei la sute de lideri de afaceri, în cadrul unei anchete referitoare la plasarea de fonduri în străinătate pentru a evita plata impozitelor, au declarat surse apropiate situaţiei.
"Evaziune fiscală: bogaţii tremură", a titrat publicaţia Bild în ediţia de sâmbătă.
Apel la cinste.
Ministrul Economiei, Michael Glos, a declarat pentru Bild am Sonntag că managerii de companii trebuie să aibă grijă ce exemplu dau societăţii, altfel ar putea afecta modelul de economie socială de piaţă.
"Atunci, ţara noastră ar putea deveni un candidat de preluare de către cei de orientare de stânga", a avertizat Glos, referindu-se la Partidul Stângii, format din foşti comunişti şi foşti social democraţi.
Încrederea germanilor în liderii de companii a fost afectată în ultimii ani de o serie de scandaluri, la companii precum Volkswagen şi Siemens, inclusiv privind creşterea semnificativă a salariilor managerilor, în detrimentul angajaţilor.
Publicaţia Sueddeutsche Zeitung a relatat că nici un alt membru în conducerea companiilor incluse în indicele bursier DAX nu este vizat de ancheta privind evaziunea fiscală.
Liderii de companii încearcă să-şi apere reputaţia prin distanţarea de cei care fac evaziune fiscală.
Reputaţii apărate.
"Managerii şi companiile au responsabilităţi speciale. Oricine încalcă legile acţionează împotriva economiei", a afirmat Juergen Thumann, preşedintele asociaţiei din industrie BDI.
El a declarat, publicaţiei Bild am Sonntag, că BDI îi va susţine doar pe cei care respectă legile şi muncesc cinstit.
Ludwig Georg Braun, şeful camerei de comerţ şi industrie DIHK, a cerut directorilor să le vorbească angajaţilor.
"Arătaţi-le clar că nu aveţi de-a face cu evaziunea fiscală şi îmbogăţirea pe spinarea comunităţii, a contribuabililor sau a companiilor pe care le conduceţi", a scris Braun într-o scrisoare adresată managerilor.
Informator plătit cu 5 mil. Euro.
Revista Der Spiegel a relatat că serviciul de informaţii al Germaniei, BND, a plătit unui informator circa cinci milioane de euro pentru datele referitoare la existenţa unor conturi la o bancă din Liechtenstein, care au condus la investigaţia de evaziune fiscală.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe a confirmat că informaţia a fost plătită şi a precizat că ministerul a sprijinit acţiunea.