Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a solicitat, ieri, Gărzii Financiare, să-şi reorienteze activitatea de control spre marea evaziune fiscală, în special în ceea ce priveşte TVA şi accizele, şi să stabilească în mod cât mai corect zonele de risc în domeniu.
"Există resurse de creştere a încasărilor bugetare prin reducerea evaziunii fiscale de până la 2 procente din PIB, respectiv 2-3 miliarde de euro, pentru creşterea vniturilor bugetare, până în 2010", a declarat Vosganian la prezentarea bilanţului Gărzii Financiare în 2007.
Instituţia aflată în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor a desfăşurat anul trecut 173.350 de acţiuni de control, constatând 135.982 de cazuri de abateri de la reglementările financiar - fiscale.
Garda Financiară a aplicat sancţiuni care au condus la atragerea la buget a unor venituri suplimentare de 272,98 milioane de lei, din care s-au încasat, în timpul controlului, 178,5 milioane de lei.
"În timpul controalelor au fost identificate fapte de natura infracţională care au produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 1,4 miliarde de lei, fiind înaintate organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor, 2.375 de sesizări, iar în 1.159 de cazuri au fost informate organele fiscale. În conformitate cu prevederile legale, au fost confiscate sau s-a dispus virarea în vederea confiscării, de bunuri şi numerar fără provenienţă legală sau care au rezultat din săvârşirea unor fapte ilicite, în valoare de 103,82 milioane de lei", se arată într-un comunicat al Gărzii.
Aprecieri şi sfaturi
Atât Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), cât şi Garda Financiară sunt "pe o linie corectă", materializată prin creşterea sumelor colectate la bugetul de stat şi reducerea evaziunii fiscale, a spus Vosganian.
El a menţionat că Garda Financiară trebuie să treacă de la chestiuni de natură contabilă la identificarea zonelor de risc a marilor operaţiuni de evaziune fiscală.
"Sigur că este mai uşor să te duci în complexul Europa de sărbători decât la un mare contribuabil care te dă în judecată. Este necesar un efort mai mare de schimbare a mentalităţii", a spus Vosganian.
El a arătat că este nevoie de o mai bună comunicare cu mediul de afaceri, de îmbunătăţirea sistemului informatic şi de urmărirea în timp real a tranzacţiilor.
Vosganian aşteaptă de la comisarii Gărzii Financiare "să stea mai mult la computer şi mai puţin să cotrobăie pe sub tejghelele din angro-urile de la marginea Bucureştiului".
"Aştept de la dumneavoastră această schimbare de mentalitate care să aibă drept consecinţă mai mulţi bani la buget. Acest lucru va face bine şi statutului pe care-l aveţi în societate, pentru încrederea pe care v-ar conferi-o, şi pentru a face din Ministerul Economiei un minister de deschidere, nu o citadelă conservatoare asupra căreia oamenii să privească cu năduf", le-a spus Vosganian reprezentanţilor Gărzii Financiare.
Personalul instituţiei a fost mărit anul trecut cu 500 de posturi, la 1.805 de posturi, din care 1.605 în structurile teritoriale.