Casele închiriate tinerilor prin Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) vor putea fi vândute doar chiriaşilor al căror venit mediu pe membru de familie nu depăşeşte dublul salariului mediu brut pe economie şi care se obligă să nu vândă altor persoane locuinţa, timp de cinci ani de la data cumpărării.
Preţul de cumpărare va trebui achitat integral şi va fi cel puţin egal cu valoarea de inventar actualizată a locuinţei şi cu preţurile de grilă stabilite de notari.
Sumele obţinute prin vânzarea caselor ANL vor fi utilizate pentru construcţia altor locuinţe care să fie închiriate tinerilor, conform unei hotărâri aprobate, ieri, de Guvern.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a precizat că aceste condiţii de vânzare a locuinţelor au fost stabilite prin consultarea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), care a finanţat construcţia unităţilor locative ANL.
El a apreciat că ANL va obţine aproximativ 30-40 milioane euro din vânzarea a 2.200 locuinţe, bani colectaţi într-un cont special pentru a fi folosiţi la construcţia altor case destinate închirierii.
Borbely a arătat că finanţarea BDCE şi sumele alocate de la buget au permis construcţia în ultimii şapte ani a circa 21.000 de locuinţe pentru tineri, anul trecut fiind recepţionate 2.800 de locuinţe.
"Anul acesta sperăm să predăm circa 3.200 de locuinţe, iar altele sunt în lucru", a spus Borbely.
Întrebat, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern, dacă în normele de vânzare a locuinţelor ANL este clar specificat şi că unităţile nu pot fi înstrăinate prin închiriere de către cumpărători, ministrul a răspuns negativ.
"În mod expres, cred că nu scrie. Fantezia şi inventivitatea românilor este nelimitată, dar totuşi tinerii trebuie să stea în aceste locuinţe. Timp de cinci ani ei nu pot să le vândă. Din punct de vedere moral, nu ar trebui să subînchirieze", a spus Borbely.