Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) au reafirmat, ieri, că reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% este benefică, întrucât va determina rentabilitatea costurilor, prin creşterea volumelor vândute, iar în final ar putea contribui la diminuarea preţurilor la alimente.
"Reducerea TVA va determina creşterea volumelor vândute, ceea ce va conduce la rentabilitatea costurilor", au afirmat reprezentanţii ARC.
Preşedintele Asociaţiei, Sorin Minea, a menţionat că, în cazul în care proiectul de reducere a TVA va trece şi de Camera Deputaţilor, taxa redusă va fi aplicată nu numai cărnii sau laptelui, dar şi produselor din carne şi lapte. Totodată, Minea a reafirmat că reducerea TVA ar putea conduce la o scădere a preţurilor în industria alimentară.
Procesatorii spun că în prezent se confruntă cu mai mulţi factori care determină scumpiri, cum ar fi creşterea euro în raport cu moneda naţională şi majorarea tarifelor la gaze.
"Preţurile se recalculează cam la o lună-două, iar la ora actuală am ajuns la concluzia că vor creşte. Influenţa scumpirii gazelor este mică, dar ea există. Materia primă reprezintă 60% din costuri, iar noi importăm 70% din materia primă folosită, pe care o plătim în euro, deci ne cresc costurile odată cu creşterea euro. Influenţa se resimte, dar nu dintr-o dată, preţurile cresc gradat, în funcţie de grupa de produs. (...) Pe acest fond îmi vine şi o majorare de salariu, mai mare decât productivitatea", a spus Minea.
Structura preţurilor.
El a estimat că influenţa cursului leu/euro este de 80% în preţul final, întrucât, pe lângă procentul ridicat de materie primă plătit în euro, procesatorii au contractat, tot în euro, credite pentru diverse finanţări, inclusiv utilaje.
Totodată, el a combătut estimările ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, privind structura costurilor din industria alimentară.
"Vosganian spune că materia primă reprezintă 23% din costuri. L-aş angaja director de producţie, cred că ar fi un dezastru", a spus Minea.
El a adăugat că preţurile produselor de pe piaţa românească nu sunt mai mari decât cele practicate în alte state europene, ci chiar mai reduse, în cazul anumitor categorii.
"În afară, produsele de calitate superioară pot fi şi de zece ori mai scumpe decât în România, dar în afară există clar categoria produselor ieftine şi cu preţuri medii şi categoria de produse superioare calitativ. În România preţurile sunt de-a valma, piaţa nu e încă prea bine structurată şi suntem închişi aici, nu aveam voie să exportăm. Din cauza pieţei negre la noi s-a întâmplat invers, adică au crescut preţurile la produsele ieftine şi medii, dar au scăzut la cele de calitate", a arătat preşedintele ARC.
În industria cărnii activează circa 1.200 de firme, dintre care 300 sunt autorizate, iar restul doar înregistrate.
Diferenţa dintre cele două categorii este, potrivit ARC, că firmele înregistrate pot produce doar 2-4 tone pe săptămână şi fac doar vânzare directă, iar cele autorizate nu au aceste restricţii, dar se supun unor controale şi reguli mai drastice.