Creşterea salariilor trebuie corelată cu productivitatea muncii, întrucât există un pericol major în apariţia unei spirale preţuri-salarii, fenomen greu de stăpânit odată declanşat, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
"Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru că vedem un pericol major în spirala preţuri-salarii. Ştim din experienţa altor state, când spirala se declanşează, este greu de stăpânit, se creează un cerc vicios din care toată lumea pierde", a afirmat Isărescu, după o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Cei trei oficiali s-au întâlnit, ieri, pentru a discuta pe tema coordonării politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului cu cele ale băncii centrale privind atingerea ţintei de inflaţie în 2008.
Guvernatorul BNR a salutat angajamentul Guvernului privind adoptarea unei politici salariale raţionale şi corelarea creşterii salariilor cu avansul productivităţii.
"Este bine de notat că o asemenea relaţie este de natură să ajute nu doar la menţinerea unei inflaţii scăzute, dar cred că o să dea stabilitate monedei naţionale, în timp. Este evident că nu pot coexista creşteri salariale peste creşterea productivităţii în acelaşi timp cu aprecierea cursului", a spus Isărescu, reafirmând că BNR îşi va face datoria.
Oficialul BNR a mai spus că majorări salariile peste cele ale productivităţii, adunate în timp, se răsfrâng asupra ratei de schimb a monedei naţionale.
Riscurile generate de creşterea salariilor peste avansul productivităţii au fost puse în discuţie în repetate rânduri de către oficialii băncii centrale, una dintre consecinţele acestui fenomen fiind creşterea preţurilor.
Guvernatorul BNR a reafirmat, marţi, că banca centrală va lua toate măsurile necesare pentru înregistrarea unei traiectorii dezinflaţionite pe termen mediu.
"Vom rămâne în continuare agresivi", a spus Isărescu.
El a adăugat că următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc la 20 martie.
BNR a majorat, luni, dobânda de politică monetară cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, şi a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi riscului valutar.
( 6 feb 2008, 19:16:47