Timbrul verde pentru produsele IT&C, redus
Valoarea timbrului verde, plătit de cumpărătorii de bunuri electronice şi electrice, va fi redusă la 1 martie de la nivelul actual de 8,33 de lei, inclusiv TVA, la 5,95 de lei pentru echipamentele mari şi la 1,19 lei pentru produsele de dimensiuni reduse, precum telefoane mobile sau DVD playere.
"Valoarea netă a timbrului verde scade de la şapte lei (fără TVA - n.r.) la cinci lei pentru echipamentele mari, cum ar fi LCD, televizoare, copiatoare, calculatoare, monitoare, centrale telefonice şi la un leu pentru echipamentele mici - telefoane mobile, DVD playere, PDA, detectoare radar. Pentru echipamentele industriale de tipul aparaturii de supraveghere, antene, emiţătoare, va fi colectată o valoare netă de 2 lei pe kilogram"' se arată într-un comunicat al asociaţiei Eco Tic, care gestionează colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.
Decizia urmăreşte stimularea vânzărilor de echipamente IT şi electronice de consum.
Moţiunea "Anulaţi taxa de primă înmatriculare"
Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat, ieri, la finalul şedinţei BPN al partidului, că democrat-liberalii vor depune astăzi, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă "Anulaţi taxa de primă înmatriculare".
Documentul solicită anularea taxei şi restituirea banilor cetăţenilor, fără ca aceştia să apeleze la procese în instanţe. Boc a menţionat că argumentele care stau la baza introducerii acestei moţiuni se referă la faptul că această taxă contravine Tratatului UE, pentru că introduce un nivel disproporţional cu veniturile populaţiei, instituie un tratament preferenţial şi pentru că fost deja invalidată de justiţia română.
Chiria birourilor din Bucureşti, în top
Chiria spaţiilor de birouri din Bucureşti a crescut anul trecut cu 33,5%, la 288 euro pe metru pătrat pe an, înregistrând unul dintre cele mai mari avansuri din Europa, se arată într-un raport al companiei de servicii imobiliare Jones Lang LaSalle.
Datele privind chiria anuală corespund unei valori de circa 24 euro/mp pe lună.
Bucureştiul se află pe poziţia a treia în Europa, după rata de creştere a chiriei înregistrată anul trecut, pe primele două poziţii clasându-se Oslo (Norvegia), unde costul de închiriere al spaţiilor de birouri a avansat cu 56,9%, şi Atena (Grecia) cu 40,7%.
Reevaluări ale terenurilor companiilor de stat
Capitalul social al companiilor de stat va fi majorat prin reevaluarea terenurilor deţinute, la valoarea de piaţă şi cu indicele de inflaţie calculat până la data evaluării, pe baza rapoartelor întocmite de către evaluatori autorizaţi.
Rapoartele de evaluare vor fi anexate la documentaţiile înaintate instituţiilor publice în subordinea cărora funcţionează companiile, pentru eliberarea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, iar valoarea acestor terenuri va fi actualizată cu indicele de inflaţie calculat până la data evaluării, conform unei hotărâri aprobată în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului.