Creşterea cu 8,5% a preţului gazelor naturale de la 1 februarie, va avea un impact minor, de 0,2-0,7% asupra preţurilor la produsele din carne şi pâine, potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF).
Ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian şi ministrul Agriculturii Dacian Cioloş s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii producătorilor din industria alimentară, pentru a analiza evoluţia preţurile la alimente după scumpirea gazelor.
"Concluzia întâlnirii a fost că, în medie, impactul asupra preţurilor produselor alimentare este de 0,3% în industria alimentară, 0,2% în industria cărnii, 0,7% în industria cărnii de pasăre, 0,3% la prepararea produselor din carne şi de 0,5% la fabricarea pâinii şi a produselor din panificaţie", se arată într-un comunicat al MEF.
Potrivit MEF, analiza a fost însuşită şi de reprezentanţii patronatelor, care au convenit că majorarea de 8,5% la gaze naturale are un impact relativ mic asupra creşterii preţului.
"Creşterea preţurilor se încadrează în analiza făcută împreună cu Banca Naţională a României, potrivit căreia pentru luna februarie impactul acesteia afectează indicele de inflaţie cu 0,2% până la 0,3% din preţul final", se mai spune în comunicat.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură Agrostar, Patronatului Român al Cărnii de Porc, Federaţiei Romalimenta, Patronatului Morărit şi Panificaţie ROMPAN, precum şi ai Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România şi ai Consiliului Concurenţei.
"Vreau să asigur pe români că nu avem în vedere simultaneitatea creşterii acestor preţuri, preţul la energie electrică a rămas neschimbat de la 1 ianuarie şi, in clipa de faţă, nu avem elemente să schimbăm aceasta atitudine", a afirmat, în comunicat, Vosganian.