Amenzi mari pentru conţinutul preparatelor din carne
Depăşirea procentului de apă, de grăsimi sau de amidon în compoziţia preparatelor din carne sunt principalele abateri ale producătorilor, constatate în urma acţiunilor de control, a declarat, ieri, secretarul de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Dan Vlaicu.
Controlul, efectuat la sfârşitul anului trecut, a cuprins 851 operatori economici, fiind verificate 74.850 de kilograme de preparate din carne, constatându-se că peste 40.000 de kilograme nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. În total, au fost prelevate 87 eşantioane, dintre care 45 la sută nu respectau prevederile legale în vigoare, acest lucru fiind constatat în urma analizelor efectuate de LAREX.
Potrivit ANPC, s-au aplicat 520 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.486.550 lei şi s-au dispus mai multe măsuri, precum oprirea temporară de la comercializare a circa 36.500 de kilograme produse, în valoare de 226.267 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, sau oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 2.320 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 23.051 lei, deoarece erau improprii consumului uman.
Preţul motorinei Euro 4 la BRM a crescut cu 3%
Preţul motorinei Euro 4 la Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut, în şedinţele de tranzacţionare ale acestei săptămâni, cu circa 3%, la 2.158 lei pe tonă, evoluţie care se înscrie în trendul ascendent al cotaţiilor internaţionale pentru acest produs, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Variaţia preţului motorinei Euro 4 a fost prognozată de BRM în săptămâna 21-25 ianuarie, pe fondul creşterii cererii şi ofertei în ringul produselor petroliere, pe Piaţa la Disponibil.
Cotaţiile internaţionale au depăşit pragul de 800 de dolari pe tonă, situându-se între 805 dolari şi 820 dolari pe tonă.
Instituţia estimează că acest trend ascendent se va menţine şi în cursul lunii februarie.
Mai mulţi români în Cehia
Numărul românilor care lucrează în Cehia a crescut anul trecut de 3,5 ori, la peste 4.300 de persoane, întrucât aceştia nu au mai avut nevoie de permise de muncă, România devenind membru al Uniunii Europene, potrivit Ministerului ceh al Muncii şi Problemelor Sociale.
De asemenea, în Cehia muncesc 5.396 de bulgari, de aproape trei ori mai mulţi decât în 2006, în condiţiile în care Bulgaria şi România au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, se arată într-un articol din publicaţia Prague Daily Monitor.
Numărul angajaţilor români şi bulgari este însă redus comparativ cu cel al muncitorilor din alte state, precum Ucraina, potrivit datelor statistice.
Producători agricoli, specializaţi în horticultură
Aproximativ 33.000 de fermieri au urmat anul trecut cursurile de calificare profesională organizate de Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA), domeniul care a atras cei mai mulţi cursanţi fiind cel al horticulturii, în timp ce cursurile de silvicultură au fost cel mai puţin solicitate.
Astfel, un număr de circa 10.400 de producători agricoli au optat pentru o calificare în domeniul horticol. Ca absolvenţi ai acestor cursuri, ei pot practica meserii precum cea de ciupercar, floricultor, peisagist-floricultor, pomicultor, legumicultor, viticultor, potrivit datelor ANCA.
Alt domeniu de interes a fost cel zootehnic, care a atras aproape 10.000 de cursanţi, în urma finalizării pregătirii aceştia devenind crescători-îngrijitori de animale pentru producţia de lapte şi carne şi apicultori.
La polul opus, cele mai puţin solicitate cursuri în 2007 au fost cele pentru calificare în domeniul industriei alimentare (669 de cursanţi) şi al silviculturii (130 de cursanţi).