România ar putea fi nevoită, alături de alte zece state membre ale Uniunii Europene, să amâne data liberalizării concurenţei în domeniul serviciilor poştale până în decembrie 2012, cu doi ani mai mult faţă de termenul limită propus de Uniune pentru deschiderea totală a pieţei.
"Proiectul de directivă privind liberalizarea serviciilor poştale din Uniune prevede deschiderea totală a pieţei cel mai târziu la 31 decembrie 2010. Proiectul notează însă că unele state membre ar putea fi nevoite să amâne data liberalizării acestor servicii cu încă doi ani, respectiv Cipru, Slovacia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Republica Cehă şi România", se arată într-un comunicat al Parlamentului European (PE).
Instituţia confirmă că monopolurile rămase în serviciile poştale ar trebui să expire până în 2011 sau 2013, în cazul unora dintre statele membre, şi arată că, pentru a evita distorsiuni pe piaţă şi o competiţie ilegală, ţările Uniunii Europene care deja au liberalizat piaţa serviciilor poştale pot refuza, în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2012, ca monopoluri din alte state membre să opereze şi pe teritoriul lor.
Serviciul universal va fi garantat în continuare, inclusiv asigurarea a cel puţin unei colectări şi livrări o dată la cinci zile pentru fiecare cetăţean european. Va fi acordată importanţă în continuare menţinerii unor reţele poştale bine funcţionale, cu un număr suficient de puncte de acces în zonele rurale sau puţin populate, pentru a se satisface obligaţiile serviciului universal, se mai arată în comunicat.
Parlamentul European a votat, în luna iulie 2007, amânarea cu doi ani, până în 2011, a unui proiect de liberalizare completă a concurenţei în domeniul serviciilor poştale, pe o piaţă evaluată la 88 de miliarde de euro.
Membrii legislativului european au votat astfel în favoarea măsurii de desfiinţare, din 2011, a unui monopol deţinut de companiile naţionale în privinţa livrării scrisorilor cu o greutate de maxim 50 de grame, cu doi ani mai târziu decât a propus Comisia Europeană.
Parlamentul European a mai informat în vara anului trecut că România şi Bulgaria se vor putea alinia noilor condiţii până în decembrie 2012.
În sectorul poştal comunitar lucrează 5,2 milioane de persoane care livrează anual 135 de miliarde de colete pentru 490 de milioane de cetăţeni.
Potrivit Comisiei Europene, liberalizarea deplină a pieţei poştei va permite introducerea unor noi inovaţii în servicii, cum ar fi primirea unei scrisori prin e-mail, înainte de sosirea prin poştă a acesteia.
Preţurile pentru livrarea coletelor mai grele vor scădea la scurt timp după deschiderea pieţei, mai consideră reprezentanţii Comisiei.