Creşterea porcilor va fi permisă în oraşe, cu respectarea anumitor condiţii, după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a modificat proiectul strategiei de eradicare a pestei porcine.
În proiectul de strategie privind eradicarea pestei porcine în 2008 sunt stabilite două tipuri de sisteme de creştere a porcilor, respectiv cel non-profesional şi cel comercial-industrial.
"Sistemul non-profesional este reprezentat de exploataţii de porcine unde porcii sunt crescuţi în mod tradiţional; creşterea porcilor în acest sistem este permisă în mediul rural, fiind interzisă pe păşuni, în păduri, oraşe şi municipii", se arăta în proiectul iniţial.
Autoritatea a scos însă această prevedere în noua variantă a proiectului, arătând că interzisă este doar creşterea porcilor în sistem non-profesional pe păşuni şi în păduri.
"Consiliile locale vor fi cele care vor spune dacă porcii vor putea fi crescuţi în oraşul respectiv sau nu, şi în ce zone, în funcţie de strategia lor de dezvoltare. Adică, dacă am un cartier de locuinţe nu pot să dau autorizaţie pentru creşterea porcilor acolo, dar în alte zone da. Asta decid consiliile locale din fiecare oraş, în funcţie de situaţia lor", a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Totodată, în noul proiect a fost adăugată precizarea că Ministerul Agriculturii, al Mediului şi al Sănătăţii decid asupra condiţiilor de creştere a animalelor în oraşe şi municipii. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii există deja un set de condiţii, stabilite printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii.
Creşterea porcilor în sistem non-profesional presupune că ţăranul nu are voie să vândă carnea obţinută, fiind destinată exclusiv consumului familial. De asemenea, porcul viu nu poate fi vândut decât în localitatea în care se află gospodăria, potrivit proiectului de strategie de eradicare a pestei.