Românii plătesc cele mai mari contribuţii
România a urcat în 2008 pe locul al treilea în Europa din punctul de vedere al costului total al contribuţiilor de asigurări sociale, întrucât diminuarea cotelor a fost însoţită de extinderea bazei de calcul, potrivit estimărilor reprezentanţilor Ernst&Young.
"Nici până în acest an România nu a avut un nivel redus al costurilor cu forţa de muncă, plasându-se pe la jumătatea clasamentului ţărilor europene", a declarat, ieri, la un seminar pe teme de fiscalitate, Claudia Durus, specialist în servicii de human capital la Ernst&Young.
Pe primele locuri în topul european privind costurile cu forţa de muncă se află Franţa şi Belgia.
În România, măsurile de reducere a cotelor de contribuţii sociale au fost aproape anulate de majorarea bazei de calcul, a spus Durus.
Subvenţii mari pentru producătorii de legume
Producătorii agricoli ar putea primi în acest an 600 lei pe tona de legume produse în seră, 800 lei pe tona de ciuperci cultivate în spaţii climatizate şi 350 lei pe tona de tomate destinate industrializării, în timp ce cultivatorilor de tutun nu li se va mai acorda nici un fel de subvenţie.
Valoarea sprijinului financiar aferent fiecărei activităţi a sectorului vegetal a fost propusă printr-un proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Agriculturii, care modifică un alt proiect publicat în data de 15 ianuarie 2008.
Faţă de anul trecut, fermierii ar putea primi sprijin financiar şi pentru achiziţionarea de ambalaje şi pentru depozitare, în cuantum de 30% din valoarea totală a investiţiei.
Numărul de turişti va continua să crească în 2008
Numărul de turişti la nivel mondial va continua să crească în 2008, după recordul de anul trecut, în pofida incertitudinilor economice, întrucât oamenii preferă să aloce bani pentru călătorii, în defavoarea altor tipuri de cheltuieli, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT).
În 2007 au fost înregistraţi 898 de milioane de turişti, în creştere cu 6,2% faţă de 2006, transmite AFP.
"Sectorul turismului şi-a demonstrat încă o dată, anul trecut, rezistenţa şi capacitatea de adaptare, iar criza financiară nu a avut un impact suficient de mare pentru ca efectele sale să fie vizibile", a declarat secretarul general al OMT, Francesco Frangialli, la prezentarea bilanţului privind turismul mondial în 2007.
În ce priveşte anul 2008, OMT previzionează că numărul turiştilor va continua să urce, deşi ritmul de creştere nu va fi la fel de ridicat ca în 2007.
Programul de dezvoltare rurală, aprobat în februarie
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) va fi aprobat de Comisia Europeană pe 20 februarie, însă primele fonduri vor fi virate după ce autorităţile de la Bruxelles vor finaliza o procedură de redistribuire a sumei alocate României pentru anul 2007.
Tranşa financiară alocată României pentru 2007, de peste 600 de milioane euro, nu a putut fi accesată, întrucât programul nu a fost aprobat în 2007.
Astfel, suma va fi redistribuită, în părţi egale, către tranşele anuale programate pentru perioada 2008-2013.