Gazele naturale s-ar putea scumpi de la 1 februarie cu 10 la sută din cauza evoluţiilor preţurilor de pe piaţa internaţională, a anunţat, marţi, la Sibiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei E.ON Gaz România SA, Achim Saul.
Pentru ca preţul gazului să crească, ANRE trebuie să accepte propunerea E.ON Gaz, care a intenţionat să scumpească gazul încă de la începutul anului.
"Ne aşteptăm să se producă (scumpirea gazelor - n.r.) de la 1 februarie, însă ANRE este un organism independent şi nu avem control asupra ANRE. Sunt convins că va lua această decizie în timp util şi că va fi decizia corectă", a declarat Achim Saul, în cadrul unei conferinţe de presă.
Preşedintele E.ON Gaz România a afirmat că societatea pe care o conduce vrea să scumpească preţul la gaze în România cu 30 la sută până la sfârşitul anului, iar această scumpire este cauzată de trendul ascendent al preţului petrolului de pe pieţele internaţionale.
Potrivit lui Achim Saul, scumpirea gazelor comercializate şi distribuite de E.ON Gaz ar putea fi influenţată şi de o posibilă depreciere a monedei naţionale în raport cu valuta.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara, la începutul lunii ianuarie, la Vaslui, că tarifele la gaze se vor majora doar în condiţiile în care populaţia va primi sprijin financiar din partea statului.
"În ciuda tuturor avertismentelor că vom asista la valuri de scumpiri succesive, nu s-a mărit preţul nici la gaze, nici la energie electrică. În condiţiile în care am avut cea mai severă secetă din ultimele decenii, noi am păstrat neschimbate tarifele la energie electrică şi, în acest moment, nu avem elemente să credem că în perioada următoare se vor schimba", spunea atunci Vosganian.
Ministrul a adăugat că preţul gazelor nu va fi majorat până când nu vor fi asigurate resursele pentru ca populaţia să nu aibă de suferit din cauza unei asftel de măsuri.
Cei doi mari distribuitori de gaze de pe piaţa locală, Distrigaz Sud, controlat de grupul Gaz de France, şi E.ON Gaz România, au apreciat la finele anului trecut că preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să crească în 2008, ca urmare a majorării tarifelor gazelor din import şi a angajamentelor României de a se alinia la preţurile din blocul comunitar.