Preţul final al laptelui este unul ridicat întrucât este dictat de marii procesatori şi de comercianţi, situaţie care va duce la dispariţia de pe piaţă a micilor fermieri deoarece activitatea nu este profitabilă, potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară.
Fermierii care livrează laptele către procesatori vor fi nevoiţi să urce preţul, ca urmare a creşterii costurilor materiilor prime, consideră Secară, care a participat, luni, la o dezbatere pe tema viitorului producţiei de lapte din România.
Preşedintele patronatului crescătorilor de bovine consideră că această creştere nu ar trebui să se reflecte în preţul final al laptelui, având în vedere că "preţul la producător este foarte mic, iar preţul pe raft la retailer este nejustificat de mare".
Pentru ca micii producători de lapte să poată supravieţui, ei afirmă că ar trebui să primească de la procesator un preţ minim de 1,5 lei pentru litrul de lapte conform cu nomele UE şi un leu pentru cel neconform.
Preţul laptelui livrat de fermieri variază mult, fiind cazuri când unii procesatori cumpără cu 0,75 lei/litru, în timp ce alţii acceptă şi un preţ de 1,3 lei/litru. Comercianţii vând laptele la un preţ în jurul a patru lei pe litru.
Secară a mai adăugat că nu există transparenţă pe lanţul livrării laptelui de la producător la consumatorul final, iar procesatorii şi, în special, comercianţii au adaosuri foarte mari.
Reprezentantul fermierilor a mai precizat că marii procesatori şi comercianţii nu au fost prezenţi la dezbaterea organizată luni, deşi au fost invitaţi, pentru că nu doresc să colaboreze cu producătorii.
Totodată, reprezentanţii crescătorilor de bovine vor purta discuţii, marţi, cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, una dintre nemulţumirile acestora fiind că instituţia are restanţe la acordarea subvenţiilor pentru bovine aferente anului trecut.