Compania Nokia a încasat în mod incorect subvenţii în Germania
Compania finlandeză de telecomunicaţii Nokia, care îşi va închide fabrica din Bochum, Germania, pentru a o muta în România, a încasat mai multe subvenţii decât i se cuvenea, prin angajarea unui număr mai mic de persoane decât promisese, relatează săptămânalul Focus, citat de AFP.
Subvenţiile acordate erau în funcţie de numărul de angajaţi de la Bochum, însă grupul finlandez a angajat în această fabrică din Renania între 200 şi 400 de persoane mai puţin decât era prevăzut pentru anii 2002-2005, potrivit unui articol care va fi publicat luni.
Nici un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Renania de Nord-Westfalia nu a putut fi contactat sâmbătă pentru a comenta aceste informaţii.
Conform unui raport citat de Focus, Nokia a obţinut subvenţii în valoare de 58 de milioane de euro, luându-şi angajamentul de a contracta 2.860 de salariaţi la Bochum.
Guvernul federal încearcă să vadă dacă există mijloace de a recupera o parte din subvenţiile acordate, respectiv peste 20 de milioane de euro de la statul federal, potrivit premierului din Renania de Nord-Westfalia, Juergen Ruettgers.
Nokia a anunţat săptămâna trecută că îşi va închide la jumătatea lui 2008 uzina de la Bochum, care este prea costisitoare, în favoarea uneia în România. Anunţul a generat proteste în Germania. Fabrica din Bochum are 2.300 de angajaţi. Circa 2.000 de posturi suplimentare, ale muncitorilor temporari şi subcontractorilor din regiune, sunt de asemenea în pericol.
AVAS va concedia în acest an o sută de angajaţi
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va disponibiliza în acest an o sută de angajaţi, prin concedieri colective, numărul maxim de posturi din structura instituţiei fiind astfel redus la 510 salariaţi, de la cele 610 locuri stabilite la finele anului 2006, după preluarea OPSPI.
Disponibilizarea angajaţilor AVAS a fost decisă de Guvern în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre care prevede că numărul maxim de posturi în structura organizatorică a instituţiei este de 510 locuri, exclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii.
Siveco implementează un sistem informatic în valoare de 25 mil. lei
Producătorul de soluţii informatice Siveco România implementează un sistem informatic de administrare a activităţilor nucleare la centrala de la Cernavodă, proces care are termen limită în 2011, după ce semnat cu Nuclearelectrica un contract în valoare de circa 25 milioane lei (7,5 milioane euro).
Contractul a fost atribuit companiei Siveco în anul 2005 printr-o licitaţie, la care au prezentat oferte şase companii, iar după analiza preliminară a soluţiilor, au fost selectate trei, conform datelor transmise de Nuclearelectrica.
Instalarea sistemului se va desfăşura în trei faze, prima vizând implementarea modulului de mentenanţă şi operare, care este operaţional, în prezent. În această fază, Siveco a furnizat doar aplicaţiile software.