Străinii cumpără masiv valută
Cotaţia euro în raport cu moneda naţională a depăşit, în jurul orei 14:30, pragul de 3,8 unităţi, nou nivel maxim al ultimilor trei ani, în urma unor ordine agresive de cumpărare de valută din partea fondurilor străine, potrivit dealerilor. ” La mijlocul zilei, în piaţă au apărut brusc ordine masive la cumpărare din partea unor fonduri străine, care au determinat o urcare de peste cinci bani a raportului de schimb în numai o oră”, a declarat un dealer.„Numai o intervenţie a Băncii Naţionale Române ar putea opri deprecierea leului”, a mai spus dealerul.
Moneda naţională a deschis şedinţa în apreciere faţă de cea europeană, la 3,7550-3,76 lei/euro. Ulterior, cursul a început să urce, iar cotaţia maximă atinsă a fost de 3,837 lei/euro.
Rata de referinţă publicată, vineri, de BNR a rămas aproape neschimbată faţă de cursul anunţat în şedinţa precedentă, când a fost atins un nou nivel maxim al ultimilor trei ani.
Preţul aurului ar putea depăşi 1.000 de dolari pe uncie în acest an
Preţul aurului ar putea depăşi 1.000 de dolari pe uncie în acest an, anticipează Peter Hambro, fondatorul celui de-al doilea mare producător de aur din Rusia, argumentul adus fiind reprezentat de previziunile de stagnare economică la nivel mondial, corelată cu accelerarea inflaţiei.Aurul a fost cotat la 907,7 dolari pe uncie în timpul şedinţei de tranzacţionare, după ce a atins nivelul maxim de 922,4 dolari pe uncie.
Dispreţul oamenilor de afaceri faţă de sistemul bancar
Liderii de afaceri participanţi la Formul Economic Mondial de la Davos şi-au exprimat vineri dispreţul şi spaima faţă de sistemul bancar şi excesele acestuia, după anunţul privind frauda de 4,9 miliarde de euro provocată de un trader la Societe Generale, comentează Reuters.
„Acest fapt a afectat şi mai mult imaginea sectorului bancar, într-o perioadă în care îngrijorarea referitoare la riscuri se află la un nivel ridicat”, a declarat directorul general al Intesa Sanpaolo, Corrado Passera.
Societe Generale a anunţat, joi, că un trader cu atribuţii limitate, care câştiga sub 100.000 de euro pe an, a provocat băncii pierderi de 4,9 miliarde de euro, în urma unei fraude sofisticate.
Ştirea a fost primită la Davos mai întâi cu neîncredere şi apoi cu dispreţ.
Creşterea vânzărilor de telefoane mobile ar putea încetini
Avansul vânzărilor pe piaţa mondială a telefoanelor mobile ar putea încetini, începând cu acest an, la un ritm cu o singură cifră, după creşteri de 11,6% în ultimul trimestru din 2007 şi de aproximativ 12% pe ansamblul anului, potrivit companiei de cercetare a pieţei IDC, citată de Reuters.
În ciuda ritmului de creştere mai lent, în ultimele trei luni ale anului trecut, incluzând sezonul sărbătorilor de iarnă, au fost vândute peste 300 de milioane de telefoane mobile, un record trimestrial, se arată într-un comunicat al IDC.
În 2007, au fost vândute 1,144 miliarde de telefoane mobile în întreaga lume, în urcare cu 12,4% comparativ cu 2006.