Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat ieri îngrijorarea cu privire la situaţia de pe pieţele internaţionale de capital, afectate de temerile legate de problemele economice din Statele Unite, dar o parte dintre ei au încercat să minimalizeze impactul asupra Europei.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, organizaţie care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro, a declarat că vânzările masive de acţiuni la bursele internaţionale sunt în parte iraţionale, în timp ce ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, a spus că toată lumea este îngrijorată de evoluţia pieţelor.
"Dacă pieţele financiare acţionează iraţional şi sunt conduse de un comportament de turmă, iar investitorii urmăresc doar plasamente pe termen scurt, nu există nici un motiv ca miniştrii de Finanţe să procedeze la fel", a declarat Juncker.
Şi alţi miniştri comunitari au încercat să minimalizeze impactul problemelor din SUA asupra Europei.
"Chiar dacă Statele Unite intră în recesiune, faptul în sine nu reprezintă o tragedie", a spus ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, care a făcut apel la calm, în pofida corecţiei abrupte a pieţelor de capital din întreaga lume.
Ea a arătat că 60% din exporturile Franţei merg în zona euro şi numai 8% în Statele Unite.
Comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a cerut şi el păstrarea unei perspective corecte asupra situaţiei.
"Nu este vorba despre o recesiune la nivel global, ci despre riscul unei recesiuni în SUA", a spus Almunia.
"Situaţia economică din SUA nu poate fi comparată în niciun caz cu cea din Europa sau zona euro. Situaţia economică din Europa este bună şi pare decuplată de cea din Statele Unite", a arătat Juncker.
Juergen Stark, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, ieri, că pieţele financiare sunt încă extrem de tensionate, dar evoluţiile actuale nu trebuie exagerate.
Indicii bursieri europeni au început tranzacţiile de ieri în scădere cu circa 4%, în timp ce la bursele asiatice declinul a fost de până la 8%, alimentat de temerile legate de posibilitatea producerii unei recesiuni în SUA.
Preşedintele american George W. Bush a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, un pachet de măsuri, printre care reduceri de impozite, pentru sprijinirea economiei americane, dar nu a reuşit să calmeze îngrijorarea investitorilor.