Moneda naţională va reuşi să se stabilizeze şi să chiar să revină, după deprecierea mai accentuată din ultimele două luni, care a fost determinată atât de ieşiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Privind ceea ce se întâmplă pe piaţa valutară, cred că leul are forţa de redresare şi, de la un anumit moment, el va reveni. E evident că leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitaţiilor de pe pieţele internaţionale, dar şi de pe piaţa internă", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR este de acord că au loc ieşiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se întâmplă pe piaţa de capital de la Bucureşti, dar a arătat că aceste evoluţii au loc pe fondul unei "slăbiciuni" a economiei româneşti, respectiv cheltuirea masivă a banilor la finele anului.
Obicei păcătos.
"Este un obicei păcătos ca în ultimele două luni să se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul Finanţelor a arătat că la nivelul autorităţilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare în numai zece zile au impact pe piaţa valutară", a explicat Isărescu.
El a afirmat că fără aceste sume introduse în piaţă la finele anului leul nu s-ar fi depreciat atât de puternic.
Pe de altă parte, Isărescu a explicat că şi mediul privat a avut un aport semnificativ prin consumul de la finele anului, numerarul în circulaţie din decembrie majorându-se cu circa 30%.
Moneda naţională s-a depreciat puternic în ultima perioadă, iar la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri, cursul de schimb a urcat pe piaţa interbancară până la un maxim de 3,7960 lei/euro, în primele două ore de transfer, pe fondul scăderilor de 6-7% suferite de bursele asiatice.
Cursul de referinţă anunţat luni de BNR a urcat la 3,7202 lei/euro, nivelul maxim al ultimilor trei ani, cotaţiile depăşind cu mai mult de trei bani valoarea de la închiderea săptămânii precedente, deşi BNR şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au atras, luni, de la bănci, o sumă cumulată de 3,44 miliarde de lei.
Singura valută în depreciere.
Moneda naţională a închis şedinţa de tranzacţionare în scădere faţă de ziua precedentă, fiind singura valută din regiune care nu şi-a revenit după pierderile înregistrate de monedele ţărilor emergente în ultimele şedinţe.
La ora 17:00, băncile afişau cotaţii de 3,7705 - 3,7725 lei/euro, cu 3,5 bani peste nivelul de la închiderea şedinţei precendente, de 3,7365-3,7380 lei/euro. La nivelul cursului de închidere, leul a pierdut doar în şedinţa de ieri 0,9%. Celelate valute din regiune s-au apreciat cu 0,5% - 1%.
În primele minute de tranzacţionare ale zilei, când toată regiunea era în declin, moneda naţională a avut una dintre cele mai mari deprecieri. Cotaţiile au atins un maxim al zilei de 3,7940 lei/euro, în creştere cu 1,5% faţă de închiderea precedentă.
În a doua parte a şedinţei, cursul a coborât la un minim de 3,7500 lei/euro, susţinut de evoluţia pozitivă a regiunii, dar revenit până în 3,7850 lei/euro în urma cumpărărilor de valută şi din partea jucătorilor interni. Anunţul Rezervei Federale (FED) a Statelor Unite privind decizia anticipată de reducere a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale a ajutat la o nouă coborâre a cotaţiilor, însă doar pentru scurt timp.
Cursul de referinţă a ajuns ieri la 3,7619 lei/euro, un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani, o cotaţie mai ridicată, de 3,7723 lei/euro, fiind înregistrată la 28 ianuarie 2005.
Evoluţia leului în 2007.
În ultimele şase luni ale anului trecut, cursul a urcat de la un minimum de 3,1112 lei/euro la 3,6102 lei/euro, în ultima şedinţă din 2007, respectiv o depreciere a monedei naţionale de 16%.
De la începutul anului, leul a pierdut mai mult de 4%, iar deprecierea faţă de mijlocul anului 2007 se îndreaptă către 20%.
Dealerii apreciază că evoluţia cursului va depinde în continuare de cea a pieţelor internaţionale, bursele de afară şi celelalte valute emergente.
"Probabil o să fie rezistenţă mare în a sparge nivelul de 3,80 lei/euro şi un suport la 3,75 lei/euro", a afirmat dealerul unei bănci.
Analiştii şi dealerii bancari susţin că intervenţiile băncii centrale pe piaţa monetară nu reuşesc să aibă un ecou în rândul investitorilor străini, singura măsură viabilă pe termen foarte scurt fiind o majorare a dobânzii chiar înainte de şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară din 4 februarie, aşa cum a acţionat şi FED.
BNR a realizat, ieri, două operaţiuni de sterilizare, prin care a atras cumulat 2,59 miliarde lei. Al doilea depozit atras după ora 16:00 are scadenţă în 25 ianuarie, exact în vârful de plată al datoriilor la buget.