Valoarea tranzacţiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon a urcat anul trecut cu 80%, la 60 de miliarde dolari, întrucât reglementările din acest domeniu au devenit un motiv de îngrijorare pentru mai multe companii, potrivit firmei de consultanţă Point Carbon din Oslo, citată de Reuters.
Piaţa certificatelor de emisii de carbon a avut, în 2006, o valoare de 33 de miliarde de dolari.
Volumul de emisii de gaze tranzacţionate a urcat anul trecut cu 64%, la 2,7 miliarde de tone.
Piaţa emisiilor de dioxid de carbon permite statelor şi companiilor să îndeplinească obiectivele de emisie a dioxidului de carbon prin cumpărarea unor certificate.
SUA, cel mai mare poluator cu dioxid de carbon la nivel mondial, nu a reglementat până în prezent piaţa emisiilor de dioxid de carbon. Totuşi, zece state din estul SUA intenţionează să înceapă anul viitor tranzacţiile cu certificate de emisii de dioxid de carbon.
Schema UE.
Băncile, fonduri de hedging şi bursele din SUA, inclusiv cea de mărfuri din New York, Mercantile Exchange, s-au implicat mai mult anul trecut în tranzacţii şi pregătirea pentru reglementarea naţională a pieţei emisiilor de carbon.
"Acest lucru indică creşterea încrederii că tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze poluante se vor dezvolta în curând foarte mult în SUA, fie la nivel federal sau al statelor", se arată într-un comunicat al Point Carbon.
Aproximativ două treimi din volumul certificatelor de emisii tranzacţionate anul trecut a avut loc în cadrul schemei de tranzacţionare a certificatelor de emisii a Uniunii Europene (UE). Astfel, în cadrul sistemului european au fost tranzacţionate 1,6 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon, în valoare de 41 de miliarde dolari.
UE a adoptat, în 2005, sistemul european de tranzacţii cu emisii de dioxid de carbon, cu scopul de a reduce emisiile prin stabilirea unui preţ pe dioxidul de carbon.