Reducerea cotei de emisii poluante va duce la creşterea facturii pentru încălzire la un nivel insuportabil pentru 50% din populaţie, va impune concedierea, într-o primă etapă, a 20.000 angajaţi din sectorul energetic şi va obliga firmele să cheltuiască sume care ajung până la 1,9 mld. euro pe an.
Comisia Europeană (CE) a redus, în luna octombrie a anului trecut, cu 20,7% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon alocate industriei româneşti pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de certificate, cât solicitase statul român pentru toate activităţile economice, la 75,9 milioane de certificate.
România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene, la sfârşitul anului trecut, să anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea principiului nediscriminării, însă decizia CE rămâne valabilă până la hotărârea instanţei, care ar putea fi formulată şi în termen de un an.
Guvernul s-a conformat acestei decizii a Comisiei Europene şi a redus, prin hotărâre, cota emisiilor poluante, fără a renunţa la solicitarea adresată Tribunalului Comunităţilor Europene de a anula decizia CE.
Diminuarea plafonului naţional cu 19,7 milioane certificate, în perioada 2008-2012, dacă executivul de la Bruxelles nu va reveni asupra deciziei, va determina cheltuieli suplimentare anuale de 691 milioane euro pentru companiile din sectorul energetic, inclusiv rafinării, sau care lucrează în domeniul metalelor feroase, industria mineralelor, celulozei şi hârtiei, obligate să cumpere certificate de pe piaţă, la un preţ de 35 euro/document estimat în prezent pe piaţa europeană a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Piaţa europeană a carbonului limitează emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor să cumpere certificate, numite "credite de carbon", în schimbul finanţării proiectelor nepoluante.
Costurile suplimentare pentru cumpărarea certificatelor de pe piaţa liberă şi creşterea preţului la energia electrică vor obliga companiile din sectorul industrial să închidă o serie de unităţi şi să concedieze, într-o primă etapă, aproximativ 20.000 de angajaţi, număr care va putea creşte pe măsură ce capacităţile aflate în prezent în funcţiune vor trebui la rândul lor închise.
(19 ian 2008, 13:11:54