Programul de termoficare, prelungit
Programul de modernizare a sistemului centralizat de încălzire, iniţiat de Guvern pentru perioada 2006-2009, va fi prelungit până în 2015, dar fondurile bugetare alocate lucrărilor vor fi reduse de peste trei ori, la 3,5 miliarde lei, faţă de suma estimată pentru cei patru ani, 13,4 miliarde lei.
Programul, denumit Termoficare 2006-2009, prevede atât finanţarea lucrărilor de modernizare a sistemului de încălzire, cât şi reabilitarea termică a clădirilor, din fonduri alocate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), în urma contractării unor împrumuturi, pe termen lung, de peste 12 miliarde de lei, care urmau să fie rambursate în cotă egală din bugetul de stat şi autorităţile locale.
MIRA propune Guvernului să aprobe un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 462/2006, privind programul de termoficare, prin care să extindă perioada de accesare până în 2015.
Pentru realizarea proiectelor de modernizare, statul va asigura 70% din costuri, iar diferenţa va reveni autorităţilor locale.
Tarif unic minim pe kilometru la transportul de marfă
Mai multe firme de transport propun Ministerului Transporturilor introducerea unui tarif unic minim pe kilometru la transportul de marfă şi subvenţionarea parţială a valorii rovignetei, ameninţând că vor declanşa greva generală dacă autorităţile resping solicitările.
Firmele de transport şi casele de expediţii, sprijinite de Federaţia Operatorilor Români de Transport, se vor întâlni, în perioada 28 ianuarie-1 februarie, cu reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI) şi ai Uniunii Naţionale a Transportatorilor (UNTRR), pentru discuţii pe tema finalizării memoriului care va cuprinde propunerile menţionate şi care va fi transmis ministrului de resort, Ludovic Orban.
1,1 miliarde euro de la UE
Ministerul Agriculturii estimează că va primi în acest an fonduri UE de 1,1 miliarde de euro, destinate sectorului agricol, dezvoltării rurale şi pescuitului.
Sumele provin din trei fonduri ale UE, respectiv Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din care sunt finanţare plăţile pentru agricultori, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care sprijină dezvoltarea rurală, şi Fondul European pentru Pescuit (FEP), destinat finanţării sectorului de pescuit.
Potrivit estimărilor realizate de agenţiile care gestionează banii de la UE, valoarea fondurilor pentru dezvoltare rurală se va ridica în acest an la aproape 614 milioane euro, în timp ce prin FEGA vor veni 477,4 milioane euro, iar prin FEP vor fi alocate circa 20 de milioane euro, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii.
Producţie oprită temporar la Dacia
Uzina Dacia de la Mioveni va opri temporar producţia în cursul săptămânii viitoare, din cauza întârzierii înregistrate din partea furnizorului francez Faurecia la livrarea unui utilaj, a anunţat, ieri, compania.
Întreruperea producţiei este cauzată de întârzierile la livrarea tubului catalitic.
Astfel, producţia va fi oprită la data de 21 ianuarie şi va fi reluată la data de 22 ianuarie.
Uzina Mecanica Dacia şi Centrul "International Logistic Network" nu vor fi afectate de această întârziere şi îşi vor continua activitatea în ritmul normal, se mai arată în comunicat.